Waarom weet Google zoveel over de locatie van ons (alle Nederlanders)?

NRC deelt mede dat Google geanonimiseerde locatiedata en reisbewegingen van gebruikers beschikbaar gaat stellen aan overheden en onderzoekers, om hen zo te helpen verspreiding van het coronavirus beter te bestrijden. 

Voor wie het nog niet doorheeft, niet alleen Google heeft deze informatie over alle mensen, maar ook Facebook, Uber en eigenlijk elke app die geïnstalleerd is op telefoons van mensen en de locatie bijhoudt. Whatsapp, Instagram etc.

Kortom het halve bedrijfsleven en alle grote techbedrijven weten veel meer van het corona-virus en de mensbewegingen dan de overheid. Hebben ze ooit betaald voor het verkrijgen van deze informatie? Welnee! Dit is gedoogde zwarthandel die zich buiten de gereguleerde economie afspeelt.

Bij Maanziek hebben we eerder aangegeven wat het verschil is tussen Google op je telefoon (zoek-app) en Google op je computer, zoeken in je browser, via google.nl.

We zullen het Grote Google Graaien nog een keer tonen:

Wat de Google zoek-app allemaal van je wil weten. Vergelijk dat met zoeken in je browser.

En dit betreft de zoek-app die voorgeïnstalleerd is op elke Android telefoon die in de winkel ligt. Daarmee ga je dus akkoord als je de telefoon koopt, of wellicht inschakelt, en dan weggemoffeld in een schermpje dat je krijgt als je de Google account instelt, voordat je de telefoon kan gebruiken.

Dit schermpje met permissies ziet een gewone gebruiker dus nooit, dat zie je alleen als je de app achteraf installeert op een telefoon met Android AOSP dus de open source Android zonder geïnstalleerde Google meuk.

Geen wonder dat elk bedrijf denkt, dat wil ik ook, laat ik mijn website maar maken als een app, en volplempen met scripts, dan kan ik al die dingen ook verzamelen. Best wel geld waard die informatie waar iedereen zich elk moment van de dag ophoudt.

Zo maak je het internet stuk, breng je de privacy en veiligheid van je klanten in gevaar. Het leidt tot ongelijke verhoudingen tussen (bijna) tech-monopolisten en andere bedrijven. Ook nog eens slecht voor moeder aarde, want die scripts vreten stroom.

NRC meldt nog: Google Maps wordt gebruikt door meer dan een miljard mensen. Het delen van locatiedata of locatiegeschiedenis is een optionele functie. 

Daarmee wordt bedoeld: je kan het uitschakelen. Dat is maar de vraag. Of je Google Maps gebruikt maakt helemaal niks uit, want zoals je ziet, de standaard zoek app van Google houdt al de locatie bij.

Daarmee weet Google nog steeds elk moment van de dag waar je bent, want zo worden advertenties verkocht, en niet alleen Google Maps wil je locatie weten, ook YouTube.

En er zou pas echt van een beslissing sprake zijn als mensen zelf de app installeren. Dan zie je precies welke permissies een app nodig heeft.

Kortom scheidt de aankoop van hardware en software, die bundeling is ongewenste koppelverkoop, dus overheid alleen producten met transparante (open source) software in de winkel.

Iedereen kan zien wat het doet (open source -> broncode in te zien), wil je meer, dan koop je proprietary software erbij en installeer je dat.

Nu hebben mensen helemaal geen keus. Wil je elektronisch betalen dan heb je Google of Apple nodig, en dus sta je gegevens af aan Google en Apple.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *