De klacht van de schrijver Anand Giridharadas in zijn boek Winners take all komt op het volgende neer: De superrijken geven wel veel geld aan goede doelen, en dat verhoogt hun maatschappelijke status, maar laat de schade die ze berokkenen onderbelicht.
En dat is een slechte zaak, vindt hij, en dat vindt Maanziek.nl al tijden.
Dit schreven we in 2009 over misbruik van monopolie door Microsoft.
Bill Gates mag een weldoener zijn. Zijn bedrijf is dat zeker niet, wat zijn er een verborgen welvaartskosten mee gemoeid. Het is toch gek dat de kranten pas over dingen gaan schrijven als het te laat is.
In die tijd maakte Microsoft het ontwikkelen van websites zo’n 40% duurder dan noodzakelijk, omdat het weigerde zijn eigen producten aan te passen aan open standaarden en vast hield aan het ondersteunen van eigen proprietary technieken.
Maanziek.nl schreef in 2014 over de verborgen kosten van het gebruik van Windows, en het verplicht verkopen van Windows aan mensen die het niet willen
Wat een geld-verspilling is dat geweest, en ja al die miljoenen die Bill Gates schenkt, uit wiens zakken komen die eigenlijk?
De schade die Microsoft de wereld berokkend heeft, bedraagt miljarden. Lees het nog eens na.
Scheidt software en hardware, het zijn verschillende producten, en juridisch en economisch gezien ook verschillende transacties. Het verplicht bundelen van die twee transacties leidt tot misbruik. Dat snapt toch iedereen. Denk aan verticale prijsbinding, en misbruik van marktmacht, denk aan gemeentes die nog steeds gebonden zijn aan Microsoft XP.
De boete van 4 miljard die aan Google is opgelegd, komt uit het zelfde probleem voort.
Als het kalf verdronken is, dempt men de put. Maar wanneer doe onze overheid wat? We houden zo geen grote grazer meer over in ons landje.
Wetgever doe wat!
Overweeg de bundeling van hardware en software te verbieden.
Overweeg open source software, verplicht apparatuur te leveren met software die transparant, vrij en toegankelijk is.
Zodat jij en ik, wij als community, dus ook de bedrijven en de overheid, onze apparaten duurzaam kunnen gebruiken en updaten.
Zodat onze privacy niet in het geding is.
Zodat we onze apparaten kunnen gebruiken zolang de hardware werkt, en niet omdat de fabrikant besluit dat twee jaar wel voldoende is.
Zodat de veiligheid middels updates kan worden gewaarborgd, ook als de producent dat niet doet, omdat de producent liever een nieuw product verkoopt.
Zodat bedrijven geen misbruik kunnen maken van hun marktmacht.
Geef de burger vrije keus.