Is Internet Explorer echt zo’n slechte browser?

Dat vraagt de Volkskrant zich retorisch af, nadat er weer een lek in browser-software van Microsoft is gevonden.

En ja Internet Explorer is een slechte browser, bovendien een peperdure browser. Internet Explorer heeft de belastingbetaler meer geld gekost dan Griekenland en de bankencrisis bij elkaar.

Waarom? Omdat Internet Explorer websites in de jaren tot 2010 tot wel 40% duurder maakte dan nodig. Waarom, omdat het als een slecht geïntegreerde allochtoon alleen zijn eigen taal sprak, en alle websites min of meer twee keer gemaakt moesten worden, 1 keer volgens de gangbare afspraken, en 1 keer volgens het gepatenteerde onbegrijpelijke onverstaanbare ontoegankelijke eigenzinnige Microsoft accent.

En dat is exacte de reden dat de overheid nog steeds met XP moet werken. Dat gepatenteerde taaltje van Microsoft is natuurlijk niet toekomstbestending, want niemand anders kan of mag het spreken. Microsoft zelf ook niet meer, althans, je wil ook de nieuwe ontwikkelingen verstaan, en twee talen tegelijk is lastig, want wat bedoel je dan precies?

Dus de overheid heeft betaald om Microsoft te gebruiken, en nu moet de overheid Microsoft betalen om met Microsoft produkten te stoppen? Dat is raar, dat je moet betalen om te beginnen en moet betalen om te stoppen. Dat gebeurt alleen met wurgcontracten of met eh, drugs natuurlijk. Daar begin je aan en je komt er nooit meer af. Afkicken kost geld en begeleiding.

Microsoft als drugdealer, zo gek is dat niet, lees maar eens over de ramp in Zuid-Korea, nee niet die van de veerboot, de Microsoft Activex ramp kost geld (klauwen vol, nu nog steeds) en vertraagt de vooruitgang en verhindert elke concurrentie.

En het probleem werd en wordt vergroot, doordat je die drugs nu eenmaal meegeleverd krijgt in elke winkel. Op de een of andere manier heeft Microsoft het ooit voor elkaar gekregen, om op alle hardware die te koop was Windows voor te installeren. Je kon niet ( en nu nauwelijks) een PC kopen waarop geen Windows staat, als Linux gebruiker moest je Windows eerst kopen, dan met veel moeite verwijderen, om enkele uren later een sneller en veiliger systeem te hebben. Je moet iets kopen, wat je niet wil, en je bent ook nog een paar uur van je tijd kwijt. Lekkere deal.

Terwijl je zou verwachten dat mensen gewoon een PC kopen, en als ze Windows willen, Windows daarbij kopen. Extra, zoals je ook betaald voor een extra radio in je auto.

Trap niet in de val van het zogenaamd gebruikersvriendelijk meeleveren. Scheidt software en hardware, het is in economische zin een ander soort transactie. Het zijn verschillende produkten van verschillende afnemers, de één is een fysieke aankoop bij een winkel, de ander een licentieovereenkomst met een softwarebedrijf. Dat hoort niet in 1 transactie, wetgever! Zelfs als de software gratis is, dan nog moet je het los van elkaar zien.

Microsoft wist dat allemaal gewoon begin jaren 2000 ten tijde van Microsoft Internet Explorer 6. De concurrent Netscape was om zeep geholpen, “Embrace, extend, and extinguish” en vijf jaar lang werd er geen nieuwe versie gelanceerd, vond er dus geen innovatie plaats. Met andere woorden Microsoft wist dat gebruikers geen kant op konden, en nu nog steeds wordt Explorer 6 gebruikt.

Wat een geld-verspilling is dat geweest, en ja al die miljoenen die Bill Gates schenkt, uit wiens zakken komen die eigenlijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *