Een rotte Apple is een zure appel

Je kreeg al nauwelijks garantie op een Apple computer, en al is dat in strijd met Europese wetten, er is eigenlijk wel wat voor te zeggen. Garantie over de complete levensduur van een product is iets voor pannen of fornuizen, maar niet voor hippe laptops. Dus waarom 3 jaar garantie voor iets dat toch niet langer werkt dan 3 jaar?

Een Apple rot namelijk weg van binnen. Niet de hardware gaat stuk, maar de software. Van buiten ziet het er goed uit, maar van binnen werkt het niet meer. Een Apple met OSX 10.5.8, gekocht in 2009. Sorry, die doet het niet meer eind 2012.

Ook Mac OS X Snow Leopard (10.6) doet het inmiddels niet meer. Maanziek.nl durft internet niet meer op met 10.5 of 10.6. Als uw computer niet up-to-date is, werkt uw overige beveiliging niet optimaal. Firefox of Thunderbird installeren op 10.5.8. Kan niet.

Hoe lang gaat een computer mee? Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel: de meeste laptops overlijden vrij snel – kippen met weinig ruimte worden ook niet zo oud – vaak de harddisk, de voeding, grafisch kaart die doorbrandt. Bij een laptop zorgen natuurlijk schokken en klappen voor problemen, vooral als ze warm zijn, daar kan de elektronica/harddisk/voeding niet tegen. Maar ja, dat heb je als gebruiker in de hand. Een desktop gaat best 10 jaar mee.

Gaan computers niet stuk, dan verouderen ze wel, nou ja dat doen softwarefabrikanten graag geloven, ze doen er alles aan om hardware snel oud te laten worden. Windows Vista draait niet op computer met maar 1GB aan geheugen, Windows 7 ook niet. Internet Explorer 9 kan zogenaamd niet draaien op Windows XP. Internet Explorer 10 kan weer niet op Vista draaien, eigenlijk ook niet op Windows 7, maar toen toch weer wel, je moet wat als de marktaandelen teruglopen, en dat allemaal omdat nieuwe technologie nieuwe hardware zou verlangen. Safari 6 doet het niet opMac OS X 10.6. Dat is allemaal geen kwestie van techniek of overmacht, maar een kwestie van bedrijfspolitiek, een keuze van uw geliefde softwareleverancier.

Al berg je de mooie Apple-computer elke dag op in een met vilt bekleed rood kistje, na drie jaar is ie stuk: End-of-Life van het operating system. End-of-Life betekent einde ondersteuning. Geen updates, zoek het maar uit. Als het lek is is het lek. End-of-Life betekent geen internetprogramma’s meer kunnen installeren, en dus, niet veilig meer kunnen internetten. Dat soort dingen. Betekent eigenlijk een computer hebben waarmee je niet meer verantwoord internet op kan. Fraude met internetbankieren. Gebruikte u de laatste versie van uw browser? Nee, dan bent u niet veilig aan het bankieren.

Wat moet je dan? Updaten! Een nieuw OS kopen bij Apple! Is het redelijk dat een computer van 1.000 euro maar drie jaar meegaat? Nee, lijkt Maanziek.nl je hebt recht op een deugdelijk produkt. Terug naar de winkel dan en geld terug, zou je zeggen. Of een gratis update van Apple.

Een 10 jaar oude computer met 1GB geheugen kan prima voor het internet gebruikt worden, als het Linux draait. Bijvoorbeeld Linux Xubuntu (elk halfjaar gratis update) met een laatste versie van Firefox, Chromium of Opera werkt uitstekend en verrassend snel. Een 8 jaar oude computer met Windows kan geen recente versie van Internet Explorer draaien, en een Apple van twee jaar oud geen recente versie van Safari. (Safari 6.0 requires a Mac running Mac OS X v10.7.4 or later).

Al die prachtige katachtige roofdieren worden bij Apple niet oud, en het is onduidelijk hoe oud. Zoals een goed merk betaamt, (en een goed merk is iets waarbij je voor hetzelfde product veel meer betaalt dan bij een slecht merk) geeft Apple weinig tot geen informatie over zijn product. Hoe meer magie, hoe beter mensen er in kunnen geloven. End-of-Life bestaat niet bij Apple in woord, alleen in de werkelijkheid.

End of life van verschillende Operating Systemen

We hebben vaak kritiek op Microsoft en Windows, maar niet op het Windows End-of-Life beleid van Microsoft. Dat is kraakhelder.

 1. Windows XP: extended 2014 (mainstream 2009)
 2. Windows Vista: extended 2017 (mainstream 2012)
 3. Windows 7: extended 2020 (mainstream 2015)

Windows XP is niet meer veilig te gebruiken na 2014, dus volgend jaar. Extended support betekent support voor grote veiligheidsrisico’s, als er een lek in Windows XP wordt ontdekt dat ongewenste toegang mogelijk wordt gemaakt, wordt dat na 2014 niet meer gedicht. Mainstream support betekent dat bugs in de software niet meer worden gerepareerd. Als Windows XP iets niet goed doet, is dat al sinds 2009 uw probleem. Microsoft doet daar niets meer aan, al is het hun schuld, of zouden zij de boel kunnen repareren. Dat is End-of-Life.

Als je Windows XP hebt moet je dus updaten naar Windows 7 of Windows 8. Als je hardware dat niet aankan. Jammer dan, dan heeft Microsoft je niets te bieden.

Linux dan. Dat is er in vele smaken maar neem bijvoorbeeld Ubuntu. Ubuntu komt in twee End-of-Life versies. Eentje die 5 jaar meegaat, Long Term Support (LTS) en eentje die een 9 maanden meegaat. Die van 5 jaar kan je om de twee jaar gratie vernieuwen, die van 9 maanden moet je om de 6 maanden (gratis) vernieuwen. Als je een modieus kapsel wil moet je vaak naar de kapper. En er zijn zat versies van Linux die maar 512MB nodig hebben.

En Apple zegt dus officieel niets, het laat gebruikers gewoon stikken. Dat laatste is nog het ergste, je weet als Apple gebruiker niet eens dat je onverantwoord en onveilig bezig bent, en dat je zou moeten upgraden naar een nieuw OS.

Wil je van 10.5.8 naar de nieuwste versie dan moet je de tussenliggende versies ook kopen.

 1. Mac OS X Leopard (10.5.8) overleden
 2. Mac OS X Snow Leopard (10.6) overleden
 3. Mac OS X Lion (10.7)
 4. OS X Mountain Lion (10.8

Als je van 10.5.8 naar 10.8 wil moet je eerst 10.6 kopen en dan 10.8. Dan ben je ongeveer 15-20 euro per update kwijt. Van 10.6 kan je in een keer na 10.8. Dat scheelt. Maar als je hardware wel 10.5.8 kan draaien maar niet 10.8? Ja, dan ben je `het katje` bij Apple. Dat is dus het grote probleem bij Apple, ze verkopen dingen die minder lang meegaan dan je redelijkerwijs als consument mag verwachten.

Tsja, duurkoop is hier wel verdomde duurkoop. Hoe duurder het product, hoe minder lang het meegaat. Wel hip natuurlijk, zo weinig duurzaamheid.

Dat Linux met een oude computer kan wat Microsoft en Apple (met hun eigen hardware) niet kunnen, geeft te denken, maar het bedrijfsleven moet je niet vertrouwen op hun blauwe ogen, alles wat ze zeggen staat in dienst van het belang van hun bedrijf, daarom krijgen ze ook zo veel betaald, je verkoopt de ziel en de waarheid in ruil voor geld, opties, een auto en een gespleten tong. Ook Maanziek zou daar geld voor willen zien. Je moet je de rest van het leven tenslotte verder.

Precies daar heeft de open source gemeenschap een probleem, it’s easier to monetize lies than truth, leugens verkopen is makkelijker dan de waarheid vertellen, er is natuurlijk ook meer te liegen dan op te biechten, dus het aanbod is groter en de vraag is groter. Daarom werkt het kapitalisme, en bestaat er religie.

A small lie is the grease of understanding truth, a big lie is the grease of living life

Apple verkoopt ondeugdelijk produkten. Ze gaan minder lang mee dan kopers redelijkerwijs mogen verwachten (soms minder dan 3 jaar).

En is het dierenmishandeling . Nog erger dan kistkalveren of plofkippen. Bij Apple worden de katachtigen niet ouder dan drie jaar, A Snow Leopard of Mountain Lion van nog geen drie jaar. Dat is een opgroeiend welpje, die moet toch volwassen kunnen worden, oh Apple, brute kindermoordenaars.

Eén antwoord op “Een rotte Apple is een zure appel”

 1. Gelukkig heeft Apple onze klacht ter harte genomen, en de laatste OS updates gratis ter beschikking gesteld.
  Misschien respecteren ze de wet dan toch.

  Nu nog de belastingwet aanpassen, want als de grootste bedrijven minder dan 10% VPB betalen is er wat mis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *