Beter surfen op het net zonder de duurste browser ter wereld: Microsoft Internet Explorer

Ook Google steunt nu de anti-MS-Explorer strijd van Maanziek.nl, Opera en Mozilla. De EU is al overtuigd. MS wordt nog gesteund door de landelijke pers (wo Volkskrant) en veel (gesponsord) lobby-werk in computerbladen. Slachtoffers: de onschuldige internetgebruiker die Explorer gebruikt. Kosten: een paar miljard web-ontwikkelkosten en weinig innovatie.

Waarom?

Microsoft maakte websites, die expres foutieve en onduidelijke informatie stuurden naar bezoekers die gebruik maakten van browsers van een andere fabrikant. Dat is zoiets als Nederlanders die Duitsers de verkeerde kant op sturen als ze de weg vragen, alleen dan zakelijk en dan niet alleen Duitsers, maar iedereen behalve de buurtbewoners. Aan dat soort mensen heb je niets als wereldreiziger op het internet. En het is natuurlijk discriminatie. En het is belachelijk. Soms werden andere gebruikers simpelweg uitgesloten. Doel: om mensen te dwingen gebruik te maken van Explorer.

Microsoft maakte software (Frontpage) om webpagina’s te maken in een taal die met wartaal vergeleken moet worden en onleesbaar bleek voor browsers van andere merken, alleen door MS producten konden worden gelezen. Wartaal omdat het met opzet niet voldoet aan richtlijnen van de W3C, een overkoepelend orgaan dat probeert enige lijn in de internet-technologie te brengen. Microsofts gedrag is zoiets als de jeugd op school een taal aanleren om met de wereld te communiceren, en eenmaal van school blijkt de taal alleen door medescholieren gesproken te worden. Microsoft zegt: iedereen naar de MS-school, we bieden gratis onderwijs. Doel: om mensen te dwingen gebruik te maken van Explorer.

Microsoft internetsoftware heeft gebrekkige support voor standaarden, en vertraagt de innovatie op het internet. Ga met uw browser naar deze tests en vergelijk. Dit leidt er toe dat bij de ontwikkeling van websites twee versies moeten worden gemaakt: Eentje voor open standaarden, Firefox, Opera, Safari, Chrome etc en eentje voor Explorer. Kosten: ontwikkeltijd keer twee, in geld, minimaal een paar duizend euro per website, vertraging van innovaties, iets wat moeilijk in geld is uit te drukken.Doel MS: om mensen gebruik te laten BLIJVEN maken van Explorer en Windows desktop programma’s.

Microsoft beweert dat een browser een fundamenteel onderdeel is van het besturingssyteem en dat daarom alleen Explorer geschikt is om internet te bezoeken. Vreemd. Ik kan Opera op zowel Windows, of Linux of FreeBSD installeren en het werkt sneller dan Explorer. Ik kan niet eens een veilige versie van Explorer installeren op een oude Windows 98, maar wel Opera of Firefox. Microsoft heeft de browser als onderdeel van het besturingsystem gemaakt omdat het dat wil, niet omdat het niet anders kan. Doel: om mensen te dwingen gebruik te maken van Explorer.

Deze punten opgeteld leiden bij Maanziek.nl tot slechts een conclusie:
Microsoft moet verboden worden ooit nog browsersoftware te maken. Boetes helpen niet, want dat wordt een rekensom en de winst is waarschijnlijk hoger voor MS.

OK, het gaat misschien wat te ver.

Internetgebruikers kunnen gelukkig het heft in eigen handen nemen: Gebruik software van andere makers, zoals Opera, Mozilla etc.

Stel een marktdominantie van 80 tot 90% op verschillende markten:

  1. 9 Albert Heijns op de 10 supermarkten,
  2. 90% zendtijd Tros,
  3. 90% McDonalds op de restaurant markt,
  4. 90% Trabant, sorry Volvo

Dat willen we niet. We willen geen hoog welvaartverlies en inferieure produkten.

Betere marktverdeling is:

  1. 10% Microsoft Explorer
  2. 20% Google Chrome
  3. 20% Firefox
  4. 20% Safari
  5. 20% Opera
  6. 10% rest

Marktaandeel

Dat is een mooie marktverdeling met geen dominante partners. Dat betekent dat innovaties sneller worden doorgevoerd.

Waarom Opera? Omdat dit een van de oudste en innovatiefste browser was en is. Sinds 1995. Snel, lichtgewicht, tabbed browsing, aanpasbaar zoeken vanuit de adresbalk, User CSS, nicknames for bookmarks, speed dial, simpel uitschakelen van cookies, javascript, flash en java, website specifieke instelling, content blocker, mail met views ipv. Niet nu zoals Chrome of Safari, maar al sinds vele jaren. Verdient meer dan de 1%, en is van een onafhankelijke producent.

Vroeger had je Netscape en America Online. Netscape was een browser en America Online een privaat betaald internet. We hebben het over 1995. Microsoft had Windows 95 dat aanvankelijk niet eens contact kon leggen met een andere computer. Men besloot tot een beleidswijziging en kocht een veelbelovend browser-bedrijfje Mosaic op, update 95 tot 98 en begon The Microsoft Network (MSN). Veel geld werd geïnvesteerd, Mosaic groeide uit tot Internet Explorer en besliste de strijd met Netscape in zijn voordeel. MSN moest een tweede AOL worden, een betaald privaat internet, waar je alleen met MS software op kon surfen en waarvoor bedrijven moesten betalen om aangesloten te worden.

Gelukkig is dat nooit tot stand gekomen, een open internet waarop iedereen met alle computers aansluiting op kon vinden is uiteindelijk geëvolueerd. Ook werden er open standaarden opgesteld, open voor iedereen, iedereen kan ze vrij en gratis implementeren. Microsoft vond dat niet leuk, het had een monopolie met eigen standaarden en wilde dat zo houden. Dat zou namelijk betekenen dat de hele wereld met Windows en MS Internet Explorer moest gaan werken en dat alle fabrikanten voor het gebruik van de Microsoft technologie zou moeten betalen.

Uit onvrede met die open standaarden besloot Microsoft Internet Explorer voor 6 jaar niet te ontwikkelen (2001-2007), om zo de invoering van de open standaarden en innovatie te frustreren.

Bill Gates mag een weldoener zijn. Zijn bedrijf is dat zeker niet, wat zijn er een verborgen welvaartskosten mee gemoeid. Het is toch gek dat de kranten pas over dingen gaan schrijven als het te laat is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *