Zomertijd, wintertijd, de biologische klok en de menselijke geest.

Willen we zomertijd, willen we wintertijd of willen we beide. Die vraag is van alle tijden, en in wezen net zo onoplosbaar als de vraag of rood mooier is dan groen.

De winter/zomertijd problematiek is door de Europese Unie doorgeschoven naar de lidstaten. Interessante manier om populistische antipathie tegen de Brusselse oekazes te ondermijnen, want voor drie mensen in één kamer is dit al een onoplosbaar probleem. Laat staan 19 lidstaten. Ieder mens zijn eigen systeem is natuurlijk onwerkbaar.

Maanziek is wel tevreden met hoe het is: al die duisternis bij het opstaan die wil je toch niemand aandoen? Zomertijd in de winter is een garantie voor een ochtendhumeur en een nachtmerrie voor werkgevers; werknemers die te laat of onuitgeslapen op het werk verschijnen.

Wintertijd in de zomer gebiedt je dan weer veel te laat op te staan. Dan is het mooiste van de dag al voorbij. Waarom is het niet natuurlijk om met de zon mee op te staan? De zon staat centraal in ons leven in meerdere opzichten, dat erkennen we bij Maanziek ruimhartig, de maan speelt een bijrol. En dieren beginnen ook als de zon begint. Zijn wij mensen geen dieren?

En als de zon centraal staat, en de loop van de etmalen bepaalt, dan is de zon toch ook de basis van de tik van onze biologische klok. En ja, je moet weer even kalibreren eind maart of eind oktober: de eigen wijzers bijdraaien, of de gewichten verhangen. Maar dat moeten we ook met onze jassen.

Al met al lijkt Maanziek die korte periodes van aanpassing een stuk beter dan gedurende de winter- of zomermaanden uit de pas lopen met het goddelijk licht.

Wat als er dan een god moet zijn, dan schuilt die toch in het oneindige licht van ons aller middelpunt. De warmte van de zon voelen we allemaal.

Wat Maanziek wel wil veranderen – en harmoniseren met de broedervolken in alle landen – is onze datumnotatie.

2019-02-19 is het vandaag, en niet 19-02-2019 of 02-19-2019.

Beginnen met het belangrijkste! En dat maakt alfabetiseren gelijk aan het ordenen van gebeurtenissen in de tijd.

Wie is daar op tegen? Waarom doen we het dan niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *