Op je water kon je aanvoelen dat de consternatie over het halve uur van je leven dat elk glas wijn je zou kosten, much ado about nothing zou blijken te zijn.
Daarvoor hoefde je maar een korte blik te werpen op rood aangelopen koppen, Marcel Lieshout is een halve dag leven kwijt geraakt in een woedende reactie, dat hij zelf wel uitmaakt wat gezond en ongezond is. Rustig maar Marcel, je bent er ingetuind.
En inderdaad de berichtgeving daarover dienen we uiteindelijk met een korreltje zout, een schijfje citroen en een shot tequila te nemen.
Het internet is een echoput, en wat is er mooier dan een paar steken in de onderbuik, en dan lekker geld verdienen aan al die rond-schallende scheten.
Het waren weer eens de koppensnellers die de onsterfelijken voor het lapje hielden.
Koppensnellers zijn overgewaardeerde modieuze lieden, eerder sociale media experts dan serieuze journalisten, die Jip en Janneke taal mengen met Linkbait-achtige constructies.
Die, laat maar zeggen van iets ontoegankelijk zinnigs, iets verleidelijk en toegankelijk onzinnigs maken, op het leugenachtige af. Laten we om dat te illustreren maar eens Adolf Hitler citeren.
Wat we niet doen.
Betreurenswaardig is de kant die kranten menen te moeten opgaan in hun strijd om de aandacht van de lezer: verkoop ook maar modieuze onzin.
Het is een opgerekte 1 april grap aan het worden dat internet.
Een topkok die denkt, laat ik ook maar frikandellen gaan serveren, want dat wordt het meest gegeten, en kwantiteit gaat tegenwoordig boven kwaliteit.
O kwantiteit, zo veel makkelijker te meten door de algoritmes dan kwaliteit, en de kunstmatige intelligentie heeft altijd honger.
Gezien de de huidige mode waarin de stem van de leek luider klinkt dan de stem van de kenner; er zijn meer leken dan kenners, (en de leek die kent het algoritme nog niet) en leken worden niet gehinderd door kennis van zaken, dus die kunnen ongeremd en luider spreken.
Genieten van een goed glas wijn kost zo maar een half uur van je leven. Dat halve uur ben je dan kwijt, dat zijn dan de opportunity costs van een glas wijn, zou een econoom nog kunnen betogen, om recht te praten wat krom gebracht werd. Dat je minder lang leeft, van minder dan een tien glazen alcohol per week valt helemaal niet te meten, volgens de onderzoekers.
Hoe dit fakenews/kopensnellersonzin dan tot stand gekomen is, daarover steekt de Volkskrant de hand in eigen boezem.
Dat alcohol ongezond is, voelt elke sterveling die wel eens een glas teveel gedronken heeft, op zijn water aan. Te vaak boven je theewater zijn is niet zo best.
Dat gokken ongezond is, of wonen naast een snelweg, onder een hoogspanningsmast, naast een transformatorhuisje, dat door de stad fietsen in spitsuur, voor een stoplicht staan te wachten naast een Bo-Rent huurauto, dat alles kost je minuten van je leven al is het alleen maar door ergernis, en dat verbaast toch eigenlijk niemand.
Bingwatchen naar een netflix hit, met je benen languit op de loungebank en je ene hand om de telefoon en de andere hand in de zak chips verstopt, is ook niet echt gezond, het is allemaal geen raadsel. je kan beter buiten spelen, of je nu jong of oud bent. Een stukkie hardlopen in de buitenlucht.
Tech is een verslaving, apps zijn over het paard getilde toepassingen, die voornamelijk lokken, omdat de puberbreintjes erg gevoelig zijn.
Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land, met dat soort vragen worstelen pubers en het spiegelende scherm van de smartphone biedt een bevredigend antwoord.
De Groene Amsterdammer schreef een mooi artikel over de zin en onzin van zen in de tech-maatschappij, waarvan de conclusie Maanziek.nl overigens volledig ontging, maar dat is natuurlijk ook het wezen van zen, dat de ellende zich wat minder opdringt zonder aanwijsbare reden.
Een volgende artikel in de Groene Amsterdammer vraagt met spoed om een voetnoot. Een beetje gelovige leeft 5 tot 15 jaar langer dan een ongelovige. Wat een gezeur om een dagelijks glas wijn. Klein bier, god is met ons, halleluja voor een langer leven.