Vis noch vlees is niet de maaltijd van een progressieve en klimaatbewuste medeburger, maar een wat ouderwetse manier om te zeggen dat het nergens over gaat.
Dat het nergens over gaat, vinden we tegenwoordig helemaal niet erg, als het maar op een leuke manier nergens over gaat. Emotie über alles. De verpakking is belangrijker dan ooit, ophef is handel, en nieuws zonder beeldmateriaal is geen nieuws, en filmpjes en selfies zijn hip want instagram.
Dus geen doorwrochte analyse van de wereldproblematiek, maar liever een leuke selfie van een beroemdheid, of een grappig filmpje in de kleedkamer van een hossende vrouwelijke sportploeg. Kijk die emotie! Prachtig! Aldus het journaal.
Dissen is toch een inkorting van discussiëren?
En dus verkoopt de Volkskrant een gesprek tussen Sunny Bergman en Theo Maassen onder de kop bekvechten.
De verschillen tussen mensen vergroten is een moderne manier van handel drijven.
Een van de thema’s is het verschil tussen man en vrouw. Sunny beweert dat er alleen biologische verschillen zijn tussen man en vrouw en zegt dat die biologische verschillen nooit en te nimmer grondslag kunnen zijn dat vrouwen vaker stofzuigen dan mannen. Tsja.
Op de maan zien we verschillen in aanleg wel degelijk als biologisch. Of je alpha of beta bent. Biologisch dunkt Maanziel, daar doet de opvoeding toch weinig aan, al vergroot de maatschappij dat ongetwijfeld uit.
Aangeboren eigenschappen bepalen grotendeels of aanleg hebt voor ingenieur of taalwetenschapper wordt. Nu geeft aanleg niet de doorslag, maar het is wel mede bepalend.
Al zal Maanziek niet ontkennen dat opvoeding en maatschappelijke vooroordelen die verschillen vergroten. Niets menselijks is de mens vreemd. Hij generaliseert nu eenmaal graag voor het gemak.
Ons hoofd is een letterbak. Elk poppetje en beestje in zijn eigen hokje. Overzicht moet er zijn, en een beetje een netjes en strak opgeruimd denkraam denkt stukken makkelijker.
Nog een argument. Waarom werken mannen wel en vrouwen niet? Van oudsher en tegen betaling dan ook, het bestieren van een huishouden kan ook loodzwaar zijn.
Mannen vechten, in oorlogstijd voeren zij de strijd. Logisch lijkt Maanziek, het kinderscheppend, en dus herstellend vermogen van een volk, wordt anders ernstig geschaad.
Tachtig vrouwen en tien mannen, of tachtig mannen en tien vrouwen. Welke groep kan zich sneller herstellen qua bevolkingsaantal?
Gevaarlijke beroepen, of beroepen ver van huis, en alle beroepen zijn van oudsher gevaarlijk, worden door mannen uitgeoefend, de vrouwen blijven thuis. Daarvoor is prima een biologische verklaring aan te voeren. Hebben we net gedaan.
Daarnaast kan een vrouw die een kind krijgt in een jaar minder lang werken dan een man die een kind krijgt. Ook dat is biologisch te verklaren, en opnieuw een biologische reden dat mannen van oudsher buiten de deur werken en vrouwen thuis, en dat is zelfs van oudsher een geaccepteerde verklaring dat mannen meer verdienen dan vrouwen voor hetzelfde werk.
Is dat eerlijk? Of rechtvaardig? Vast niet. Maar is het eerlijk dat mensen koeien eten en koeien geen mensen?
Deze vrouwonvriendelijk woorden zullen hier en daar wel wat stof doen opwaaien, maar als dat weer is neergedaald, terug naar het zuigen.
Sunny voert aan dat niemand stofzuigen leuk vindt, en dat daarom niet verklaard kan worden dat vrouwen vaker stofzuigen dan mannen.
Maar stofzuigen doe je niet omdat je het leuk vindt! Je zuigt stof als je vindt dat het nodig is.
Als het stof over de plinten klotst, of als het stof letterlijk je neus in en uit komt. En als de vrouwtjes meer thuis zijn dan de mannetjes…
Mevrouw Kroes wilde altijd meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Maanziek vindt dat ook een goed plan. Maar een hennetje is geen haantje, en een haantje moet je zijn als je in de top van het bedrijfsleven wil meedraaien.
Vrouwen zijn veel te verstandig om dat te willen, zo’n hoog competitieve omgeving is hoogst onaangenaam. En zij die vinden dat de top niet competitief zou moeten zijn? Maanziek verlangt ook naar het paradijs, op de aarde is het niet, daarom schrijven we vanaf de maan.
Als er geen verschillen zijn tussen mannen en vrouwen, zoals feministen als Sunny beweren. Wat is dan het probleem?
Of had Sunny net een nieuwe documentaire gemaakt?