Wie de publieke omroep zegt, zegt Nederland 1,2 en 3, en denkt zomaar aan Mies Bouwman, het 8 uur Journaal, Mart Smeets, het bord op schoot, voetbal, het songfestival, de Tour de France, Theo Rijtsma en Rensenbrink en de bal op de paal. En wie dat niet denkt, is jong en denkt aan wat anders.
Nederlandse TV, en Nederlandse geschiedenis, overal en nergens heeft dat plaatsgevonden, maar iedereen heeft dat beleefd vanachter zijn eigen vertrouwde beeldbuis in zijn eigen huiskamer op zijn eigen knusse bank.
Met een antenne op je dak, een TV in je kamer, of eentje in de keuken met twee sprieten, en een extra in de slaapkamer met een videorecorder.
Maar de vooruitgang kwam, en ging niet weg, maar kwam juist steeds harder, en de commerciële televisie kwam, en de satellieten kwamen en vlogen, en betaalzenders en porno kwam, en de kijker kwam, en de videorecorders , de opneembare DVD en de videorecorders met harddisk, en de kijker kwam nog harder en internet zette alles op zijn kop.
Streamen kunnen we en oh, wat is dat makkelijk en oh, wat is dat inefficiënt. Steeds maar opnieuw hetzelfde laten overvliegen vanuit het verre oosten of het wilde westen, en je ervaring niet aan je buurman of beste vriend kunnen doorgeven, zoals je met ieder goed boek wel kan doen.
Wat een goudmijn is streamen ook voor de makers. Je verkoopt dat wat niets kost (marginale kosten zijn nul) steeds opnieuw voor een flinke som geld. Het enige wat je hoeft te doen is zorgen dat mensen niet anoniem kunnen kijken, dus iedereen krijg een apart nummer opgeplakt, en wat ingewikkeld gepuzzel, zodat ze niet kunnen delen of kopiëren, want dat is diefstal, welnee, piraterij dan, welnee, een overtreding van de auteurswet dan, dus zorg dat het gepeupel niet kan kopiëren en dat doe je met DRM, en dat houdt in dat je gaat tracken, want DRM is tracken, en dan krijg je nog iets wat veel meer waard is dan het oorspronkelijke product zelf, namelijk iemands doen en laten.
Je weet namelijk precies wat iemand kijkt, wanneer, hoe lang, op welke apparaten, waar, wie zijn vrienden zijn, wat ie er over tweet en facetoetert. En je weet wie iemand is, want een abonnement, en een betaling, en een bankrekening, en telefoonummer, en hoeveel apparaten en wie nog meer op dat wifinetwerk, etc. Kortom je weet bijna alles, en als je het niet weet, dan kan je het wel tot achter de komma berekenen aan de hand van wat je wel weet.
Dus toen de digitale TV (= begin van het grote tracken) zijn intree deed, kreeg de TV op de maan een trap onder zijn kont.
We zijn geen achttien maar wel trendsetter: al achttien jaar geen teevee meer.
Maar programma’s kijken doen we wel, en gelukkig is er nog de anonieme ether en het minder anonieme internet.
Nu houdt de KPN met Digitenne de publieke omroep al jaren letterlijk en figuurlijk in de lucht, dat heet DVB-T, en sinds vandaag doen ze dat landelijk in full HD, 1920×1080 DVB-T2 en HEVC.
Scherp dus, in goede kwaliteit, en dat mooie TV-beeld zweeft gratis in de lucht, en zoals met de meeste gratis dingen, die gebruikt niemand, want gratis betekent geen marketing(budget), en geen marketing betekent geen bekendheid. Dan moeten mensen het zelf uitzoeken. Dan ga je verloren tussen al het rumoer op alle apps en tijdlijnen en andere kanalen.
Stiekem is de sociale media super commercieel, en zijn influencers niets anders dan geniepige (sluik)reclame makers, zijn likes en plusjes gewoon te koop. Die influencers zelf zijn een soort onderknuppels die geld voor de grote platforms verdienen. In een ratrace to the bottom bieden zij zichzelf te koop aan, en ja sommigen vangen goed, maar de meesten nauwelijks, en de organisatoren van de ratrace lopen lekker binnen.
Tijd is geld en lawaai inmiddels ook. En de stilte kostbaar en miskend.
Het charitatief door de ether sturen van TV-beelden doet de KPN alleen maar omdat ze vroeger de PTT heette, en daarvoor de draadomroep, en als schone taak had om de straalzenders te verzorgen, en die wettelijke taak moeten ze nog steeds verrichten.
Dank daarvoor Draadomroep.
De KPN doet er nog wat andere zenders bij in de Ether tegen betaling en dat heet dan Digitenne, en daar betaal je dan voor, en krijg je tegen betaling de sleutel voor de puzzel van de andere zenders in de vorm van een SMART-CARD of ontvanger (Irdeto decoding), en dan kan je ook commerciële TV uit de ether en de publieke omroep kijken op precies 1 apparaat.
Dus bij Maanziek leggen we het uit hoe je anoniem en goedkoop publieke zenders op TV kijkt op een heleboel apparaten. Nu of later. Gewoon opnemen als met een oude videorecorder.
Koop een Raspberry Pi, liefst laatste model, koop een TV-Hoedje, en dan kijk je thuis gratis en voor niets naar de publieke omroep in HD. Op je telefoon, op je tablet, op je laptop en op je Rasberry Pi die je aan je TV koppelt.
Dan ben je eenmalig 25-60 euro lichter, vergelijkbaat met drie maanden TV-abonnement, en je hebt geen TV nodig, alleen een computer scherm, of je kijkt op je laptop of telefoon.
En je neemt met het grootste gemak bijvoorbeeld zomergasten op om dat lekker in de winter te kijken. Dan is het donker en dan zijn de avonden lang.
Op internet kan dat niet meer, bij npostart kan je maar een weekje uitstel vragen om Zomergasten te zien, en stil zitten op een warme zomeravond met jeukerige benen van banjeren door de natuuur .. langs de lange eikenrijen die laag aan de einder staan, kronkelend van de processierupsen. Ging die rups maar naar de kerk in plaats van de eikenboom, of naar de moskee, dan doet ie zijn naam toch ook eer aan.
Terug naar het tracken en het grote geld verdienen, om te tracken maakt de grote tech van je TV en je Telefoon een computer, maar niet een computer die jij bedient, maar een computer die de fabrikant bedient, en die jij mag gebruiken, althans een beetje. Je mag op een knopje duwen, maar je mag alleen doen wat de fabrikanten willen dat je doet. Je wordt gedegradeerd, je wordt tot slaaf genaakt.
Ja, de nieuwe smartphone bezitters, en de nieuwe smart-TV bezitters zijn de tot slaaf gemaakten van nu. Onderworpenen van de grote tech. Raar dat mensen zich druk maken over de slaven van gister, maar niet over de slaven van vandaag.
Niet goed zichtbaar dat digitale gedoe, en wat ie niet ziet, vindt ie niet echt erg, die tot slaaf gemaakte. Snel een poezenfilmpje of wat gekrakeel op Twitter, werp hem een aalmoes toe, we spelden de consument gewoon wat op de mouw. Als ie door de bomen het bos maar niet ziet.
Gelukkig is daar de Raspberry Pi, de kleine stoere verlosser voor de digitale zorgen van de gewone man. Voor 5–50 euro heb je een computer waarmee jij bepaalt wat je doet. Ja, je moet natuurlijk wel programmeren wat ie moet doen, want ja jij bent de baas, dus jij moet het zeggen.
Van de computer een TV, of een telefoon, of een spelcomputer maken, dat kan. Dan ben jij de baas, en kan je updaten of vervangen, of iets anders doen. Je kan doen wat jij wilt, niet slaafs doen wat anderen willen dat je doet.
Men neme een Raspberry Pi, een TV-hoedje. KODI installeren, (PVR) TV-Headend server en TV-Headend Client installeren, en hoppa je kijkt naar de Tour de France in full HD. een Rapberry Pi 3+ of een Raspberry Pi 4 speelt het ook nog af. Tegelijkertijd kan je op je telefoon naar het journaal kijken en de kinderen kijken op een laptop naar Pippi Langkous. En dan sla je nog gewoon de vrijdagavond film op. Op je harddisk. Voor later een keertje. Net als vroeger met de videorecorder. Raar dat de vooruitgang zoiets van je afpakt.
En radio luisteren kan ook nog trouwens. Niks DAB+ voor nodig.
Maar niemand die je dat duidelijk vertelt bij de NPO of de KPN. Want ze willen tracken en geld verdienen, ze willen helemaal niet dat je frank en vrij TV kijkt. Ach de NPO een beetje, maar ook die verwijst snel naar npostart.nl, voor gratis TV kijken in ruil voor reclames,en cookies, dus hoezo gratis? Gratis is toch zonder tegenprestatie, of bedoelen ze gratis, maar niet vrijblijvend.
Op de maan zijn we duurzaam, vreedzaam, en hebben we respect voor elkaar. We volgen het nieuws maar niet elkaar.
Tracken is voor losers.
Weten wat je doet, je doet maar. Doe maar wat je doet. Wij willen het niet weten. Wij gebruiken DVB-T2, dat weet je dan nu wel.
Goeie tip. Samen met NPO Start is dat voldoende, Netflix is een overdosis.