Facebook is net holle bolle Gijs

Hij kon schrokken, grote brokken
Een koe en een kalf en een heel paard half
Een os en een stier en zeven tonnen bier
Een schip vol schapen en een kerk vol rapen
En nog kon Gijs van de honger niet slapen!

Kijk uit met wat je op Facebook zet! Elke foto, video of verhaal raak je namelijk (min of meer) kwijt; je geeft Facebook een eeuwigdurende sublicensie om ermee te doen wat ze willen, zelfs doorverkopen.

Met uploaden geeft je Facebook het recht je foto voor elk gebruik aan te wenden, bijvoorbeeld door te verkopen aan derden. Het intellectuele eigendom, of copyright ligt bij de schepper van een werk, zoals een foto, tekst of video.

Wij mogen niet zomaar een cd van iemand anders kopieren en een handel beginnen met de replica’s. Facebook mag wel gaan handelen met alle bestanden die zijn geupload door gebruikers. Al hebt u aangegeven u dat alleen vrienden uw foto mogen zien, de gebruiksvoorwaarden staan toe dat Facebook een verzameling uitbrengt met de 1000 lekkerste wijven van Facebook, om maar een dwarsstraat in een schimmige achterbuurt te noemen. Of de 100 grootste lelijkerds. En als u daar tussen zit, pech gehad. U hebt uw foto weggeven en daarnaast toestemming verleend voor eigenlijk alles. Als Facebook uw foto’s doorverkoopt voor gezichtsherkenning aan marketingbureaus. Ja, dan hoort u tzt welkom meneer van Dalen als u het winkelcentrum binnenloopt.

For content that is covered by intellectual property rights, like photos and videos (“IP content”), you specifically give us the following permission, subject to your privacy and application settings: you grant us a non-exclusive, transferable, sub-licensable, royalty-free, worldwide license to use any IP content that you post on or in connection with Facebook (“IP License”). This IP License ends when you delete your IP content or your account unless your content has been shared with others, and they have not deleted it.

In het Nederlands vertaald mbv Google:

Voor inhoud die wordt beschermd door intellectuele eigendomsrechten, zoals foto’s en video’s (“IP-inhoud”), verleent u ons de volgende toestemming, onder voorbehoud van uw privacy en applicatie-instellingen: verleent u ons een niet-exclusieve, overdraagbare, sublicentieerbare , royalty-vrije, wereldwijde licentie voor gebruik van de IP-inhoud die u plaatst op of in verband met Facebook (“IP-licentie”). Dit IP-licentie eindigt wanneer u uw IP-inhoud verwijdert of uw account opheft, tenzij uw inhoud is gedeeld met anderen, en deze ze niet hebben verwijderd.

Tsja, vooral dat laatste zinnetje is interessant. Zelfs als je de account opheft dan blijft Facebook het recht houden je content te exploiteren, indien het gedeeld geweest is.

En is dat nou niet waar Facebook voor gemaakt is. Delen.

Deel je leven met Facebook, en je houdt niets over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *