Al is de waarheid nog zo snel, Geert Wilders achterhaalt haar wel

Eén van de wonderlijk zaken van het proces Wilders is dat Geert Wilders claimt dat zijn proces gaat over de waarheid. Zonder enig voorbehoud stelt hij vervolgens dat het recht van meningsuiting in het geding is, omdat je niet veroordeelt kunt worden voor het uitspreken van de waarheid.

Waarom is dat wonderlijk? Het is wonderlijk dat Wilders zwijgt als de waarheid in het geding is. Spreek dan in godsnaam de waarheid uit, als je die in pacht meent te hebben, en wees onbevreesd voor de uitwerking. Weliswaar kan alles wat je zegt in de rechtszaal tegen je gebruikt worden, maar voor de waarheid kan je toch niet bang zijn, zeker niet als je hem wilt vinden en al helemaal niet als je die meent te kennen, als één van de weinigen. De waarheid wijkt toch niet, en wie voor de waarheid moet brommen, die is pas een held.

Nog wonderlijker is Wilders stellingname dat zijn proces de vrijheid van meningsuiting betreft? Wilders wordt aangeklaagd wegens belediging en haatzaaien, en die zaken worden geregeld in artikel 137 van het strafrecht. Als een politicus niet wil (kunnen) worden veroordeeld op basis van dat artikel dan moet hij (a.) de wet aanpassen en het artikel afschaffen (b.) zichzelf boven de wet stellen, zoals Berlusconi of (c.) niet beledigen. Wie claimt dat beledigen mag omdat hij de waarheid spreekt, begrijpt niet het verschil tussen vorm en inhoud. En ook niet tussen de Grondwet en de Strafwet. Uiteraard beledigt Wilders mensen, termen als stemvee, kopvoddentaks dragen een negatieve connotatie en ook de kunstsector wegzetten als een linkse hobby is denigrerend en niet vanwege het woord links, maar vanwege het woord hobby. Mag je dan niet beledigen, van mij wel, al is het onbeleefd en is het een politicus niet waardig, maar dat terzijde, maar als er in de wet een artikel staat dat het niet mag, dan mag het niet. Zo klaar als een klontje.

Misschien begrijpt Wilders ook niet het verschil tussen zingen en vals zingen, of tussen goede en slechte smaak. Zou zo maar kunnen, zitten wij met de gebakken peren, maar die vindt Wilders nu juist zo lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *