Wonderlijke en wankel zelfbeeld

Het NRC besluit naar aanleiding van de sleepwet maar eens kritisch naar zichzelf te kijken bij penne van de ombudsman Sjoerd de Jonge. Netjes, maar helaas lijkt die poging meer een halfslachtig schoonvegen van het eigen straatje.

Hoe vies is dat straatje eigenlijk? Wat zegt de krant zelf. Valt wel mee:

Nou ja, al uw aanklikken, wegklikken, inzoomen en bladeren, wordt vastgelegd in een digitaal ‘pakketje’ dat bij de volgende keer dat u de krant op uw tablet of telefoon laadt, wordt verstuurd. […] Wilt u dit principieel niet, dan zit er niets anders op dan de tablet elke keer als u de krant uit hebt, te wissen – Sisyphus is er niks bij.

Waarom heeft het NRC niet een optie ingebouwd waarin ze toestemming vragen voor het verzamelen van die statistieken? Nu doet NRC net of het niet anders kan, maar echt meneer de ombudsman, dat versturen van die gegevens gaat niet van zelf, dat heeft NRC zelf zo geprogrammeerd. Vanzelf zou er natuurlijk niets verstuurd worden. Waarom heeft NRC de lezer / gebruiker die vraag niet gewoon voorgelegd bij het installeren? Wel zo netjes zou je denken. Nu maakt de krant de principiële lezer tot een werkslaaf.

Wie weet is dat heerlijk meten van gebruikersgegevens zelfs de wens geweest om überhaupt een app te maken. Zou zo maar kunnen. Of is men erin geluisd door Apple. Volgens het artikel is de krant nogal geïnteresseerd of u rode wijn of bier drinkt.

En de ombudsman vervolgt dan vrolijk zijn betoog met de geruststellende woorden dat dit allemaal `huis- tuin- en keukentechnologie` is. Merkwaardig! Tracking? Natuurlijk niet. HTML (inhoud) en CSS (opmaak/vorm) dat is de huis- tuin- en keukentechnologie van het internet, niet een app op je tablet, en al helemaal niet allerhande cookies, die meten aggregeren, fingerprinten en tracken.

Wellicht bedoelt de hooggewaardeerde ombudsman dat iedereen het doet. Dat klopt, maar ook iedereen rookte ooit, omdat de fabrikanten vroeger gratis sigaretten uitdeelde. Net na de bevrijding, of op festivals. En wat was het stoer en modern. Nu krijgen we gratis technische snufjes uitgedeeld, waar wij wel wat aanhebben, maar zij veel meer. En wie zit er uiteindelijk met de gebakken peren?

Als je een bericht/product/foto/film deelt op de sociale media, deel je dat natuurlijk helemaal niet. Je deelt je eigen vrienden, en je maakt sluikreclame voor het bericht/product/foto/film. Zoals Hollywood vroeger ook de spullen aan de man bracht met whiskey drinkende en veel rokende filmsterren, doen techfirma’s dat ook. Slim en sluw en doortrapt. Maar nu komen ze wel heel dicht bij, en het zijn bloedhonden geworden, ze zetten hun tanden in uw privacy en laten nooit meer los.

Hè, zal de technisch onderlegde lezer inmiddels denken: Cookies kunnen toch helemaal niet fingerprinten, er wordt alleen in vastgelegd dat je een site bezocht hebt. Inderdaad fingerprinten kunnen cookies in technische zin niet, maar in juridische zin wel! Want een cookie is geen cookie. In technische zin is een cookie een tekstbestandje op je computer dat tamelijk onschuldig is en dat je kan weggooien, maar in juridische zin is een cookie veel meer, daaronder vallen dan ook javascripts, e.a. technieken om te tracken.

En opnieuw dringt een vergelijking met de andere verslavingsindustrie zich op. Men bezigt eufemistische taal, men ontwijkt, men doet alsof, men benoemt niet man en paard.

Misschien kan de weledelgestrenge ombudsman daar eens naar kijken. Die merkwaardige stelling van NRC dat cookies onschuldig zijn.

Bekendste voorbeelden van dit soort technieken zijn cookies en scripts (hierna samen te noemen ‘cookies’).[…] Het gebruik van cookies is veilig.

Dat schrijft NRC. Dus fingerprinten, malware verspreiden en cryptominen is veilig? Maak dat de kat wijs. Scripts zijn niet te vertrouwen.

En waarom zwijgt de hoogedele ombudsman Sjoerd de Jonge over de het lezen van de krant op je telefoon op nrc.nl. Dus niet met een app maar gewoon in je mobiele browser. Dat kan natuurlijk ook, en dan is het maar de vraag of er wat verstuurd wordt bij het laden van de nieuwe krant (althans een vraag voor de ombudsman en een weet voor Maanziek.nl). Cookies kan je uitzetten, weigeren of weggooien, en dan leest het heerlijk en onbezorgd op je telefoon.

Zelfs de ombudsman van NRC staat op het verkeerde been. En wie wankelt voor de spiegel ziet een vertekend beeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *