Stuiptrekkingen op papier

Kranten zijn leuke dingen, je kan er vliegtuigjes van vouwen, een gaatje inknippen en dan stiekem voorbijgangers bespieden, of iets nuttig meedoen zoals de vis verpakken, en naarmate je ouder wordt valt er steeds meer om te huilen.

Wat in de krant gedrukt staat, verliest met het verstrijken van de jaren aan waarde, niet het generiek verstrijken van de jaren, maar het persoonlijk ouder worden is van invloed.

Als kind zie je de krant als een blad vol wijsheid, als student ben je het er soms mee oneens, en nog later besef je dat kranten ook maar door mensen worden gemaakt, die hun werk doen, maar ook niet meer dan dat. Ze weten niet alles, en wat ze schrijven en zeggen kan best onzin zijn.

De Volkskrant, de Elsevier,  ook de Telegraaf komen soms langs in de stukjes op Maanziek, omdat ze dingen wat al te enthousiast of über mediageil behandelen of soms de plank volledig misslaan.

Al wat langer is Maanziek van zins om over de NRC te schrijven, en omdat de NRC gister besloten heeft de samenwerking met Blendle stop te zetten, is vandaag de dag.

Volgens het NRC brengt de samenwerking met Blendle te weinig op, en biedt Blendle te weinig innovatie. De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet.

Maanziek gelooft ook niet in Blendle, en in hun businessmodel op langere termijn; het aanbod van lui nieuws neemt enorm toe, en om dan het weinige kwalitatief goede nieuws tegen betaling te gaan leveren, maakt voor het gros van de bevolking de keuze veel te makkelijk.

Overgewicht is ook een groot maatschappelijk probleem, en dat los je niet op met een groeiend aanbod van gratis vette hamburgers en gekleurde zoetigheid, tegenover dure groente en fruit. Nee, het gezonde eten moet juist goedkoper worden, de leugen is verleidelijke fastfood, en de waarheid is vaak onverteerbaar, die moet je helpen. De waarheid consumeert de mens nu eenmaal met tegenzin en de leugen slikt het voor zoete koek.

Het NRC pretendeert een kwaliteitskrant te zijn. De berichtgeving van de kranten over privacy op het internet, en bijvoorbeeld de cookiewet telecomwet wordt hier bij Maanziek van oudsher flink gekapitteld.

Terecht blijkt maar weer eens. Het NRC begrijp niks van cookies, en ook niks van de cookiewet. Volgens het NRC.

Websites hanteren handige en nuttige technieken die het gebruiksgemak verhogen en die de site zo interessant mogelijk maken voor elke bezoeker. Bekendste voorbeelden van dit soort technieken zijn cookies en scripts (hierna samen te noemen ‘cookies’). Cookies kunnen worden gebruikt door websitehouders of door derde partijen – adverteerders bijvoorbeeld – die communiceren via de website die je bezoekt.

Het NRC weet dan nog wel te melden dat cookies ook voor andere technieken als scripts staan, maar verkondigt vrolijk dat het handig en leuk is allemaal,  en een zin later stelt het met droge ogen dat cookies (en aanverwante technieken zoals bedoeld in de telecom wet) volkomen veilig zijn.

Het gebruik van cookies is veilig.

Hahaha, NRC, maar het gaat niet om cookies, het gaat om die hele meuk. En browserfingerprinting, XSS, cookietheft, allemaal dingen die volgens het NRC helemaal niet gevaarlijk zijn. Dan begrijp je iets niet, meneer vanderMeersch, als je schrijft dat cookies (en aanverwante technieken) volkomen veilig zijn.

Hoe kunnen gebruikers dan besmet worden als ze nu.nl bekijken. Door die veilige technieken?

Wat adviseren de jongens van de CIA in de gelekte stukken van Wikileaks.

(be advised, the following may be low traffic sites, sites in which it might be a good idea to disable JavaScript, etc.  Remember, practice safe browsing, kidz!)

JavaScript is levensgevaarlijk, meneer Vandermeersch, het gevaarlijkst dat internet te bieden heeft. En het wordt iedereen door de strot geduwd, omdat de internet multinationals er geld mee verdienen door alles te tracken, en geheime diensten er stoute dingen mee kunnen doen, zoals hacken en informatie stelen, natuurlijk om de wereld veiliger te maken.

JavaScript is de onweerstaanbare smaakversterker van het luie nieuws, de smaakversterker die net als die additieve stofjes bij sigaretten de verslavende werking probeert te vergroten. En natuurlijk wordt het verpakt als een snoepje.

Volgens Vandermeersch heeft de NRC een betaal-  of cookie-muur die vijf artikelen per maand toestaat. Dat leidt tot zes procent meer betalende lezers.

Ha, ha ha. Een cookiemuur. Op papier dan zeker.

Hahaha, de NRC heeft een cookiemuur. En het weet niet eens wat een cookie is.

Een betaalmuur, dat moet een Belgenmop zijn, mijnheer Vandermeersch.

Godverdomme NRC, het is niet om te lachen, het is om te huilen.

Hahaha, de NRC heeft een cookiemuur. Wat een wassen fopneus.

Pfff, en de muur valt om.

Wat een mop. Wat een drama. Wat een bedrog.

Maar wel sympathiek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *