Radicaal anders stemmen: Hiddema in, Baudet uit

Theo Hiddema is het weermannetje van Forum van Democratie. Hij treedt naar buiten als het klimaat op de burelen van de ergens op de Amsterdamse grachtengordel gevestigde partij niet te harden is, en gaat weer naar binnen als buiten een kille wind onaangenaam giert.

Koud en eenzaam, schreef onze grote volksschrijver ooit, maar dan beknopter.

Een gewezen eminente strafpleiter, maar ook een sneue weduwnaar die naar meer verlangt dan alleen het gezelschap van kater Bram. Op het partijbureau van FvD is het gezellig en knus, want corona-angst is er niet en aan afstand houden doen jeugdige complotdenkers niet. En sinds Eerdmans het gebouw stampvoetend verlaten heeft, wordt er ook weer fatsoenlijke klassieke muziek gedraaid.

En nu vindt Hiddema Forum voor Democratie toch te wappie. Buiten is het koud en eenzaam, maar binnen heerst de gloeiende koorts van waanzin.

Baudet had een paar dagen eerder de kleumende Hiddema met een bekertje warme glühwein van de duurste Bordeaux verleid om toch als lijstduwer op de kieslijst te gaan staan.

Strategisch slim van Baudet: de potentiële FvD stemmers zijn natuurlijk fatsoenlijk rechts: Ze zijn tegen immigratie (van arme mensen), hebben een hekel aan andere religies (net als alle gelovigen), willen geen geleuter over racisme (wie wel) en slavernij (bestaat niet in NL, wel in China), #me-too is te vrouwelijk, Black Lives Matter te zwart, ze hebben niks met de Russische Poetin, ze vinden MH17 een tragedie en geen doofpot, de Amerikaanse Trump wel lachen, maar ook een liegende idioot, ze eten liever vlees dan quinoa, ze willen niet geassocieerd worden met antisemitisme en nazisme, zijn klimaatsceptisch, maar maken zich wel zorgen over de toekomst van de planeet, en belangrijk in dit geval, ze nemen het corona-virus wel serieus al hebben ze niet altijd evenveel waardering voor het gevoerde overheidsbeleid.

Thierry Wappie Baudet heeft Hiddema dus nodig: als normaal denkend boegbeeld, of liever gezegd een grijze zwijgende mannelijke Sirene als ornament op de achtersteven van zijn zinkend schip.

De potentiële Forum voor Democratie kiezers denken als Eerdmans en Nanninga, maar als puntje bij paaltje komt, stemmen ze op de halfgod Baudet.

Emotie über alles. En de emotie reageert sneller dan de ratio, en in dit tijdperk van een gratis overvloed aan fake-alles (AI), is er geen tijd voor bezinning of overpeinzing. Terugvallen op je emotie of je eigen geloof is een overlevingsstrategie: voor nadenken krijg je de tijd niet.

BAUDET versus eerdmansje en nanningaatje: die ongelijke strijd is beslist voordat ie gevoerd is.

Hiddema schrijf je wel altijd met een hoofdletter, die man is misschien een politieke dakloze, maar dan wel een hele chique, die respect en eerbied verdient, al weet je eigenlijk ook niet precies waarom. Misschien de leeftijd of zijn geringe postuur, of de eeuwige lach om zijn mond en zijn ogen, of zijn taalgebruik.

Wel nu het goedgeklede weermannetje Hiddema deed een lampje op de maan ontbranden.

Het Nederlandse verkiezingsstelsel moet op de schop!

We gaan het stemmen een stuk leuker maken en een stuk makkelijker.

Iedereen mag wel 80 keer stemmen, namelijk op alle deelnemende partijen, dat wil zeggen op één kandidaat uit al die partijen, en dan nog één keer extra: een voorkeursstem op een partij.

Die laatste voorkeursstem bepaalt hoeveel zetels een partij krijgt (saai), al de andere stemmen (veel meer in aantal) gaan naar een persoon binnen een partij, en bepalen wie er voor die partij in de kamer komt (leuk).

Dat wordt dus retespannend, en natuurlijk krijg je een hoge opkomst want je kan op Rutte, Baudet, Wilders, Henk Krol, Nanninga of Eerdmans en die lieve mevrouw van de Dierenpartij (of Kees van Koten, of Midas Dekkers), tegelijk stemmen.

Wel of geen Marokkaan als voorman bij een Turkse partij. Jij bepaalt, zonder dat je iets met die partij hebt.

Niet alleen sympathie telt, maar ook antipathie, en gezien het succes van Twitter is dat wat we willen.

Zolang ze maar niet in dezelfde partij zitten kan je op kandidaten stemmen, dus hup Nanninga en Eerdmans ruzie maken en opsplitsen, want dan krijg je straks meer stemmen.

Of, in geval van een fatsoenlijk rechtse stemmer, uiteraard niet op D66 stemmen maar wel strategisch die rare enge Kaag wegstemmen door je voorkeur voor die lieve homo Jetten kenbaar te maken.

Of ben je een radicale feminist? Kan je 80 keer op een vrouw stemmen.

De hele kamer homo, kan, of juist alleen maar zwarte LHBT’s. Kan ook. Staat er vast wel eentje als lijstduwer ergens onderaan.

Kortom een partij is zo sterk als de zwakste schakel op de kandidatenlijst.

Beoogde voormannen moet zich dus verzoenend opstellen want de stemmen van de kiezers die niet op jouw partij stemmen wegen zwaarder voor de samenstelling van de fractie dan de stemmen van je eigen kiezers. Het zijn er namelijk meer. En dan zit zo maar die fatsoenlijke lijstduwer in de kamer. Verkozen kandidaten moeten hun zetel innemen anders verliest hun partij die zetel. Dat is ook winst voor de democratie.

Een lijstduwer die de lijsttrekker eruit duwt. Ja, dat soort drama’s, dat willen de mensen.

Laat de Nederlandse kiezer zich op deze manier uitspreken over de (vermeende) ondervertegenwoordiging van minderheidsgroeperingen. Weer een probleem getackled.

Natuurlijk gaat iedereen stemmen.  We mogen dan van verkiezingsprogramma van partijen geen verstand hebben (jakkes, moeten we lezen en begrijpen), over andere mensen hebben we snel en gemakkelijk een mening (onderbuik), dat heeft de sociale media ons inmiddels geleerd.

De overheid onder leiding van voormalig minister/lijsttrekker Hugo de Jonge stampt er komend weekend een nieuwe verkiezings-app uit, waarin de kiezer per partij zijn voorkeurskandidaat kan swipen, rechts voor misschien, en links voor weg ermee, die veeg ik het afvoerputje in. Tot er eentje over blijft.

Stemmen gaat echt iedereen doen, vooral als er een leuk geluidje onder dat afvoerputje klinkt. Persoonlijk instelbaar uiteraard, zo kan je kiezen voor de soundbite van Trump uit de Apprentice: Rutte, you’re fired. Andere horen liever: Wilders Toedeledokie. En je kan het geluidje uiteraard delen, wat het succes van de app volgens kenners vergroot.

En elke stemmer mag alle partijen doorscrollen en -swipen. Zo breng je de politiek bij de mensen thuis. Zo ziet iedereen alle kandidaten onder ogen. Op de WC of op de bank tijdens de reclame-onderbrekingen van je favoriete serie, bij de bushalte, in bed, waar dan ook, wat maakt dat nou allemaal uit.

Rutte loodst met zijn doctrine (en een geantedateerde noodwet in september) de kieswijziging door de Twee Kamers, eventueel houdt ie nog een toespraak voor het volk in het torentje, waarvan de precieze strekking verloren gaat vanwege het gekletter van pannen en potten.

Niettemin kijken er 18 miljoen mensen en zijn de waarderingscijfers hoger dan ooit. Het levert spannende televisie op met dat gespetter en gespartel van demonstranten en de ME in de Hofvijver, Rutte pinkte een traan weg, en men herkent zich in de protesten.

En wat een succesvol mediacircus gaat dit worden op de avond van de verkiezingsuitslag!

Kijkcijfers schieten door het plafond. Op internet natuurlijk, want die suffe statische beeldbuis biedt te weinig mogelijkheden voor tracking personificatie.

Geen talloze rijtjes met uitslagen van onbeduidende gemeentes, maar beeldmuren met koppen van kandidaten en het aantal likes.

Live streamende action cams bij alle kandidaten in de huiskamer maken de uitzending nog spannender: hoe reageert de partner bij een schijnbaar hopeloze achterstand.

Een kunstmatige intelligent algoritme zoomt automatisch in op elke traan, of enige andere nattigheid op het aangezicht, zoals schuimvorming bij de mond van wappie Thierry.

Een ander intelligent algoritme bepaalt overigens ook de uitslag, nou ja de totstandkoming van de uitslag voor de kijker, door de stemmen zo spannend mogelijk bekend te maken. Lekker veel cliffhangers.

Alle FvD-stemmers kunnen dus op Baudet stemmen, maar als de rest van Nederland op Hiddema stemt komt Hiddema voor Baudet in de kamer.

De eerste uitslagen wijzen de VVD aan als grootste partij. Maar dan bouwt het algoritme de spanning op. Veel stemmen gaan naar FvD, allemaal Baudet, dan opeens gaan alle stemmen naar Hiddema die Baudet inhaalt, Fvd grootste partij, Hiddema meeste voorkeurstemmen, Hiddema toekomstig minister-president?, Twitter ontploft, kater Bram loopt  onrustig miauwend met opgeheven staart rondjes door de werkkamer, de ballon loopt leeg, de FvD helemaal uit de kamer, veert weer op naar 10 zetels en komt uiteindelijk uit op 3. Hiddema haalt het niet. Baudet wel. Kater Bram ligt spinnend op de bank.

Net zo slim aftellend algoritme als een moderne webwinkel gebruikt bij het voorraadbeheer: er is nog maar 1 op beschikbaar!, als iets voor geen meter verkoopt.

De ene kijker kiest op de verkiezingsavond voor een Forum van Democratie achtergrond, de ander ziet liever de hoofden van de Partij voor de Vrijheid, weer een ander kiest voor D66. Trendvolgers selecteren de standaard instelling een muur met de nummers 1 (wie haalt het niet), trendsetters kijken de hele avond al naar de uiteindelijke winnaars.

Oh wijze bedaagde Kiesraad van Nederland, vernieuwing is gewenst!

Jullie moeten een beetje aan gamification gaan doen, anders haken de drukke moderne mensjes af en verlies je de slag van de Big Tech die al lang met alle apps binnengedrongen is in de persoonlijke levenssfeer van de gewone man.

Nederland kiest de fractievoorzitters, weg met de binnenkamertjes. De kandidaat met de meeste stemmen wordt fractievoorzitter van de partij of premier als die partij de grootste wordt.

Daarmee hebben we ook nog eens het probleem van de gekozen minister-president uit de wereld geholpen, en is ook de fractieleidersverkiezing opeens een stuk democratischer geworden.

We gaan op mensen stemmen, niet op partijen, Nou ja een klein beetje op partijen, omdat het moet.

Nu stemmen we op partijen en een beetje op mensen, dat is ouderwets, geen wonder dat mensen zich van de politiek afkeren.

Een foto in plaats van een verkiezingsprogramma. Dat maakt meer los bij de mensen en dat maakt dus het verschil.

Het is tijd voor verandering.

Dank aan Theo.

 

 

 

Eén antwoord op “Radicaal anders stemmen: Hiddema in, Baudet uit”

  1. God wat leuk. Atze Lourens heeft jullie stukje ook gelezen, en schrijft erover in de Volkskrant van vandaag: “Tegen-stem is goede remedie tegen oprukkend populisme”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *