Naar de film in tijden van corona

Bioscopen en filmhuizen zijn natuurlijk dicht in deze tijd. Internet werkt nog wel, en de vraag voor de filmliefhebber is natuurlijk: hoe kijk ik dan mijn films?

Cineville heeft heeft het abonnement opgeschort, en biedt een nieuwe dienst en een aan aantal filmhuizen werkt nu samen online platform picl. Een deel van de opbrengst gaat naar je favoriet theater.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Cineville is en beetje een rare club: wie hun site (cineville.nl) opent ziet helemaal niks.

De body van de HTML pagina bevat alleen scripts. Niet gemaakt voor mensen dus.

Ook al niks begrepen van graceful degradation en Progressive enhancement, niet het verschil tussen vorm/inhoud en functionaliteit kennen maar het internet gewoon lekker stukmaken en urls (waarop informatie dient te staan) vervangen door een lokdoos met scripts, omdat informatie verschaffen geen geld oplevert maar scripts op andermans computers laten runnen wel geld oplevert, omdat je zo informatie kan verzamelen.

Dus we moeten cookies (en Google tracking scripts) toestaan (hoezo keus?) om dit te lezen (//www.cineville.nl/magazine/cineville-covid) :

Ik kan niet naar de film, wat gebeurt er met mijn abonnement?
Alle lopende abonnementen zijn per direct gepauzeerd. We incasseren pas abonnementsgeld als je weer gerust naar de film kunt.

En we hebben nog iets anders bedacht waar we druk mee zijn: Vitamine Cineville. Een manier om gratis online een paar échte Cineville-films thuis te kijken. Het enige dat je nodig hebt is een laptop, tablet of telefoon, internet en je pasnummer.

Als we naar Vitamine Cineville gaan zien we dit:

Op naar de andere club picl.nl. Daar zien we een FAQ.

Hoe kan ik een film bekijken?

Voor een optimale kijkervaring adviseren wij om je favoriete snacks en speciaalbier binnen handbereik te hebben. Want als je hebt betaald voor de film, dan begin je gelijk met genieten.

Kortom de bekende marketing-blaat, en ook nog eens promotie van een ongezonde lifestyle. Op de een of andere manier nu al geen zin meer in Picl.

Je bekijkt de film direct, dus zonder te downloaden, in je webbrowser. Picl kijkt het lekkerst weg op Google Chrome, Internet Explorer of Safari. Ben je niet zo technisch? En wil je weten of je ook via jouw pc, tablet, laptop of tv de film kunt bekijken? Dat is makkelijk: als je de trailer kunt zien op je scherm, dan kun je de film ook bekijken.

De film bekijk je op elke nieuwe of recent geüpdatet computer, maar ook op de iPad, iPhone, iPod Touch, de meeste Android-tablets en smartphones. Je kunt de film daarnaast kijken op je tv via Apple TV of door je computer aan te sluiten op je televisie. Bijvoorbeeld met een HDMI-kabel.

Ach ja, Firefox staat niet genoemd, een recent geüpdatet computer en Internet Explorer lijkt ook een beetje in tegenspraak, en de meeste Androidtablets en smartphones klinkt ook niet heel vertrouwenwekkend. Die van ons dan vast weer niet. Verder geen uitleg over de gebruikte techniek.

Of het dus werkt op een Linux computer met alleen open source software? Het is maar de vraag. Gebruikt de site DRM?

En wat krijgt dan het filmtheatertje, noodgedwongen door de corona pandemie gesloten als vergoeding? Steun je favoriete filmhuis staat er, maar wat krijgt het theater als je en film bekijkt van €8.50?  Staat nergens.

Alleen dit:

Door een film te kijken op Picl.nl steun je jouw lokale filmhuis, yay!

Op de een of andere manier gelooft Maanziek dat je beter naar de film kan gaan als de filmhuizen weer open zijn, en picl.nl beter links kan laten liggen. Als picl.nl groter wordt gaat niemand meer naar de filmhuizen, maar zitten we allemaal onderuitgezakt op de bank te kijken met een zak chips als gezelschap.

 

2 antwoorden op “Naar de film in tijden van corona”

  1. Picl gebruikt een flash plugin. Niet echt bij de tijd, verouderde techniek.

  2. Picl vermeldt wel dat het facebook tracking gebruikt, maar activeert het al voordat je toestemming hebt gegeven. Mag niet.
    //connect.facebook.net/en_US/fbevents.js

Reacties zijn gesloten.