De overheid wil informatie verzamelen over de verspreiding van het virus en natuurlijk is daar niets geschikter voor dan een app op de mobiele telefoon.
Al een paar jaar geleden hebben we de suggestie gedaan om in plaats van een elektronische enkelband gewoon een Android telefoon uit te reiken.
Het is jammer dat de overheid Apple of Google niet is, want dan hadden ze dus helemaal geen app nodig. De standaard applicaties van een smartphone geven al die informatie namelijk al prijs aan de eigenaren van de software van die telefoons.
Ach misschien niet allemaal volgens de regels, maar wel een boel. Google heeft al een methode ingevoerd dat mensen weliswaar hun Wifi kunnen uitschakelen, maar dat dat niet betekent, dat de Wifi ook echt uitgeschakeld is, nog steeds houdt de telefoon dan bij welke netwerken er in de buurt zijn, met andere woorden waar de telefoon is, en dat geven ze dan door aan Google: alles voor een optimale gebruikservaring.
Google heeft ook een systeem van geo-fencing, met andere woorden er klinkt een fluitje als de telefoon een bepaald gebied verlaat, zoals je huis verlaten.
En bluetooth, ach.
Hoef je dus niks te maken de functionaliteit bestaat al.
Een eigen app ontwikkelen is dus miljarden in de sloot gooien, alsof elke gemeente in Nederland zijn eigen vaccin tegen het corona-virus moet gaan ontwikkelen.
Zo’n app werkt over de grenzen heen. in Duitsland hebben ze precies dezelfde app nodig als wij, of in België, dus dat ding ontwikkel je maar 1 keer, en rol je vervolgens uit aan alle landen die het willen gebruiken, met uiteraard verschillende (encryptie-sleutels) en ondersteunende infrastructuur, want te centraal moeten de gegevens niet opgeslagen.
Maar als de wetenschap toegang moet hebben, en dat lijkt Maanziek wel, ontkom je niet aan veredeling, en centrale opslag van geanonimiseerde informatie.
Je wil een nationale cloud, wellicht, al zie ik niet in waarom je geen Europese app zou moeten willen, dat heet namelijk samenwerking. En als we toch weer de grens overgaan over een tijdje lijkt het Maanziek handig en noodzakelijk.
Dan is er voornamelijk een uitdaging voor cryptograven, en security-specialisten om de informatie goed af te schermen.
En die app / functionaliteit vorder je gewoon van het bedrijfsleven (op supranationaal niveau), want de expertise daarvoor zit bij Google en Facebook, en niet bij één of ander Nederlands bedrijf. Dan waren ze namelijk al lang opgekocht, of waren ze marktleider.
Laat de multinationals ook een bijdrage leveren. De kennis hebben ze in huis en wordt al toegepast.
Natuurlijk moet alles open-source. Dat is een struikelblokje, want het bedrijfsleven vindt liever duizend keer het wiel uit, want dan kan je duizend rekeningen sturen.
Transparantie is een vereiste, we moeten kunnen zien wat er gebeurd. Waarom geldt die transparantie-eis eigenlijk niet voor alle software op telefoons en computers?
Want als je als gebruiker die eis van transparantie hanteert (Android AOSP), dan wordt je buitengesloten van bankieren, en ook de NS app is niet te gebruiken op open source systemen.
Klopt, dat heb je goed begrepen, daar hebben we hier op Maanziek eerder over geschreven. ING vergroot marktmacht Google