Herinnert u zich deze nog?

Na enkele jaren lijkt de stad München de stekker uit het Linux project te trekken. Het argument dat op ‘in de markt gebruikelijke standaardproducten‘ ingezet moeten worden, zich manifesterend in bijvoorbeeld de problemen met de mail-synchronisatie, lijkt de doorslag gegeven te hebben.

Het bedrijfsleven adviseert al sinds jaar en dag het gebruik van Windows, daar is niks nieuws aan; dat moeten we wantrouwen, en dat doen we te weinig. We dempen liever de put als het kalf verdronken is.

Herinnert u zich deze nog? Een terugkerende hit, eerst Windows XP, toen Vista en vervolgens Windows 7.

De kracht van open source software zit naast het gratis gebruik, in de vrijheid software aan te passen naar eigen wensen, en in het gebruik van open standaarden. Die laatste twee aspecten worden vaak onderbelicht, open source software is gratis, maar de maatschappelijk waarde van het gebruik van open standaarden is veel hoger dan de kostprijs van de software.

Een  standaard bepaalt de manier waarop we met elkaar communiceren en of die voor iedereen openstaat, of juist niet, en dan hebben we het over een een open standaard of een proprietary (gesloten) standaard.

Een open standaard is bijvoorbeeld de Nederlandse taal, dat kenne we allenmaal lehre, maar om een proprietary taal te leren, moet je een licentie kopen, een dure cursus volgen en het recht kopen om het te spreken. Algemeen vrij gebruik is simpelweg verboden.

Koren op de molen van het bedrijfsleven, de kracht van Microsoft en proprietary software is dat het geld verdient om daarmee het marktaandeel te vergroten, en zo hogere drempels  op te werpen om de concurrentie uit te sluiten. Een vicieuze cirkel, en een soort drugs, we worden allemaal junks, die moeilijk kunnen afkicken.

De standaarden van Microsoft mogen niet vrij gebruikt worden, er dient voor betaald te worden, en dat sluit mensen bedrijven uit.

Precies dat grote probleem wordt omschreven in de door München gehanteerde omschrijving in de markt gebruikelijke standaardproducten, dat zijn dus proprietary producten die door de marktleiders zijn gemaakt, die geen gebruik van open standaarden maken, en waarmee je dus niet vrij kan communiceren. En dus blijf je tot in de eeuwigheid afhankelijk van proprietary software, zie het Microsoft Activexprobleem van Zuid Korea want Linux kan niet met gesloten standaarden communiceren, en dus valt het af.

Tegen dat bekende probleem loopt dus ook München andermaal op. Logisch, als je als open source product niet kan communiceren, dan helpt het weinig dat het gratis is.

Dat het uiteindelijke advies nog door de consultancy firma  Accenture, die een joint-venture met Microsoft heeft om Microsoft producten te verkopen, gegeven wordt, helpt natuurlijk ook niet: Wij van WC Eend…., Wij van Acer…, Wij van Dell…

Het bedrijfsleven heeft altijd Windows aangeraden, dat doet het al jaren, want geld verdienen met iets dat gratis is, dat wil moeilijk.

Windows adviseren is het belang van weinigen boven het belang van allen stellen. Het is het belang van het bedrijfsleven, niet het belang van u en ik.

Het is jammer dat de overheid (en München) niet principiëler is in het gebruik van open standaarden, dat is de enige manier om dit langlopende misbruik tegen te gaan. Verplicht het gebruik van open standaarden in de openbare communicatie op internet. Basta.

Jaha, maar dan kan je geen filmpje kijken of muziek luisteren op je iPhone. Of op internet met een Apple of Microsoft browser een filmpje kijken.

Apple kan dat prima oplossen, u en ik niet. Apple verdient liever geld, en daar lenen gesloten standaarden  zich veel beter voor dan open standaarden. We worden in een wurggreep gehouden.

Kinderarbeid vinden we verwerpelijk, milieuvervuiling vinden we verwerpelijk, gesloten standaarden horen volgens Maanziek in dat rijtje thuis.

Maar ja zolang we iPad-scholen hip vinden, en de iPhone een hebbedingetje, dan gaat het niet lukken, nu niet en nooit niet. Dan voeden we onze kinderen met verkeerde ideeën en onrechtvaardige keuzes op.

Liever korte termijn vermaak, dan lange termijn rechtvaardigheid.

Wat een schande, zullen we later zeggen.

Waarom kunnen we in de wereld niet vrij en open met elkaar communiceren? Waarom zijn al die technologieën gepatenteerd?

Ongelijkheid is gevaarlijk.

En helaas, mijnheer Piketty, patenten maken die ongelijkheid in de toekomst alleen nog maar groter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *