De Belastingdienst en Linux: moeilijker kunnen we het niet maken

Op zich staat de Belastingdienst niet onwelwillend tegenover Linux. Al jaren is het mogelijk om de aangifte in Linux te doen. Maar om nou te zeggen dat het makkelijk is om met Ubuntu de aangifte Inkomstenbelasting IB2012 te doen. Linux bestaat in vele varianten en als u wilt, in nog meer, want als u zich kwaad maakt, dan komt er zo maar eentje bij. Iedereen kan een variant ontwikkelen. Dat is de kracht, we zien Linux op de internetservers van Google en Skype draaien, op de meeste mobile telefoons, Android, Meego, Tizen, op mini computers, en op de meeste NAS / home fileservers. Allemaal Linux, en daar zijn we maar wat blij mee: betrouwbaar, goedkoop en vrij toepasbaar in alles wat je wilt.

De sterkte is dan ook de zwakte, de vele smaken maken het moeilijk iets te bereiden dat bij alle systemen past. En voor de kok van de Belastingdienst is het blijkbaar te lastig. Nu verlangt Maanziek.nl niet gelijk van de Belastingdienst dat je aangifte kan doen op je Android telefoon, de autoradio of het LCD schermpje van de koelkast, maar ondersteuning voor 64 bits computers is toch wel het minste wat je mag verwachten.

Maar nee, wie het aangifteprogramma ib2012ux van de Belastingdienst wil draaien op een nieuwe desktop met 64 bits besturingsysteem komt bedrogen uit. Het programma geeft geen sjoege, niet eens een foutmelding. Wat is er aan de hand? Het programma van de belastingdienst is ontworpen voor 32 bits computers en verlangt van 64 bits computers dat ze `emulatie libraries` (ia32-libs-multiarch of libc6-i386) aan boord hebben.

Enfin een eenvoudige belastingplichtige komt daar natuurlijk niet uit. Gelukkig schieten er genoeg websites te hulp met tips om de problemen te lijf te gaan, en dan lukt het een gevorderde gebruiker wel, al ben je zo een uurtje verder en een stuk chagrijniger.

Benieuwd of je enig recht hebt als je de aangifte inkomstenbelasting op 30 maart doet, en er niet uitkomt met de handleiding van de Belastingdienst. Overmacht en verwijtbare nalatigheid van de belastingdienst zelf, zou je toch kunnen betogen in het bezwaar bij de belastingrechter, als je de opgelegde boete van tafel probeert te krijgen wegens te late aangifte.

Kijk maar, koop een nieuwe computer zonder Windows (Haha, dat lukt niet eens). Installeer Ubuntu 12.10 64 bits, volg de aanwijzingen van de Belastingdienst. Installeer het programma inkomstenbelasting 2012 voor Linux ib2012ux. Dubbelklik, en, nee hoor aangifte is niet mogelijk, er gebeurt niets.

Goedkoper kunnen we het niet maken, moeilijker wel. Het lijkt inderdaad een verkapt advies van de Belastingdienst om Windows te gebruiken, vandaar misschien dat er geen computers zonder Windows in de winkels verkrijgbaar zijn. De belastingcenten zijn in gevaar.

En goedkoper is het ook al niet, want of je wil of niet, Windows moet je kopen.

Eén antwoord op “De Belastingdienst en Linux: moeilijker kunnen we het niet maken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *