Computer kopen, de Windows 7 licentie afwijzen en 40 euro besparen

Windows 7 afwijzen

Het is lastig om in Nederland een computer te kopen zonder (Windows/Apple) besturingssysteem (OS). Hier en daar kan het, maar voor een laptop is het bijna onmogelijk.

Linux gebruikers willen een kale computer, downloaden hun OS gewoon van het internet en installeren het vanaf een USB-stick. Het installeren van Ubuntu is eenvoudig, en er zijn eenvoudige tutorials op het internet beschikbaar, die simpel te volgen zijn en na een uur een volledig werkend systeem met allerlei programma’s als Mediaplayers, Skype, OpenOffice, Photoshop-achtige programmatuur. Allemaal gratis. Maanziek.nl heeft het verschillende malen geprobeerd, en het werkt steeds zonder enig probleem. Zelfs op laptops werkte alles direct.

Het is een groot misverstand dat Linux alleen voor gevorderden is. Alhoewel de meeste mensen anders denken, werkt Linux in de praktijk vaak beter en gemakkelijker dan Windows. Je hebt geen gezeur met firewalls, virusscanners en halfwerkende evaluatie-versies. Je installeert programma’s door in een lijst op de naam te klikken. Het is makkelijker om in Linux een verbinding te maken met een andere PC dan in Windows. Updates voor het systeem gaan hand in hand met updates voor de geïnstalleerde programma’s. De bluetooth ondersteuning blijkt beter in Linux dan in Windows. Soms werkt het minder, dan doet een microfoon het niet gelijk, of de goedkoopste randapparatuur. Gelukkig zijn er dan tips op het internet te vinden. Ook nemen sommige softwareproducenten niet de moeite Linux versies van hun software te maken, omdat er te weinig Linux gebruikers zouden zijn.

Maar goed, je koopt een nieuwe Acer laptop. Bijgeleverd wordt Windows 7 Home Premium. In de voorwaarden van Windows staat:

Door de software te gebruiken gaat u akkoord met deze voorwaarden. Indien u niet akkoord gaat met de voorwaarden, mag u de software niet gebruiken. U dient in dat geval contact op te nemen met de fabrikant of installateur om te informeren naar het gehanteerde retourenbeleid. U dient zich te houden aan het beleid. Dit kan uw rechten beperken of vereisen dat u het volledige systeem waarop de software is geïnstalleerd retourneert.

Bij Acer krijg je 40 euro terug voor Windows 7 Home Premium. Je moet wel de laptop op eigen kosten versturen naar hun service-center in Den Bosch.

40 euro is wel een stuk minder dan de 200 euro, die Windows 7 los kost (€ 100 voor een losse OEM??), er is Microsoft blijkbaar wat aangelegen om marktaandeel te behouden en te vergroten.

20% van het oorspronkelijk bedrag is toch een dumpprijsje. Een bonusaanbieding bij de Albert Heijn gaat nooit verder dan 2 voor de prijs van 1. Hier is het 5 voor de prijs van 1.

Het beleid van Acer is tamelijk gunstig. Iemand kreeg maar 7 euro terug bij een Asus voor Windows XP.

Hoe je akkoord gaat met dingen, als je er niet mee akkoord gaat weet ik niet, maar ik ga er maar vanuit dat het kopen van een Acer computer door een Linux gebruiker een plicht oplevert om het retourenbeleid te volgen. Je wil geen Windows, je veegt het eraf, je gebruikt het niet, maar toch moet je je computer opsturen naar Acer. Zelfs al ben je niet geïnteresseerd in teruggave van die 40 euro, toch moet je het beleid volgen.

Stel je bent helemaal geen Linux fan maar een spelletjesfreak, of je wil samen naar uitzendinggemist kijken. Dan heb je aan Windows 7 Home Premium niks. De licentievoorwaarden van Windows 7 Home Premium verbieden dat er meer dan 1 gebruiker tegelijkertijd gebruikt maakt van de PC.

Reden genoeg om Windows 7 te dumpen en de licentie te weigeren, maar ook dan dien je de PC dus op te sturen naar Den Bosch. Er zal wel niks gebeuren als je het niet doet, maar de 40 euro is foetsie.

Linux gebruikers dienen dus hun aankoop gelijk weer in een doos te stoppen, en weg te zenden en extra kosten te maken. Daartoe ben je verplicht, omdat Windows 7 meegeleverd wordt. Als dat geen misbruik van marktmacht (contracten met hardware-leveranciers aangaan voor exclusieve levering met eigen OS tegen dumpprijzen en dan barrières opwerpen voor installatie van een concurrerend product) is, weet ik het niet meer.

Maak de markt transparant: scheid hardware en software, het zijn verschillende producten en het betreft overeenkomsten met verschillende partijen.

Schande Microsoft, dubbel schande. Misbruik van marktmacht is wettelijk verboden (Mededingingswet Art 24) en het is moreel verwerpelijk om kankerpatiënten zo te pesten.

7 antwoorden op “Computer kopen, de Windows 7 licentie afwijzen en 40 euro besparen”

 1. @Jan. Je kunt het gezeur noemen maar Giuseppe Inverni heeft absoluut een punt. Waarom zou je voor een OS moeten betalen als dat niet wilt gebruiken? Uit jou opmerking begrijp ik dat je tevreden ben met Windows 7. Stel, je huidige PC met Windows 7 gaat kapot en je koopt een nieuwe PC waar je ook een Windows 7 licentie bij krijgt. Je hebt dan 2 licenties en 1 PC. Het is dan toch logisch om een PC te willen kopen zonder OS en zodat je de Windows 7 die al hebt op je nieuwe PC installeert.
  Ik heb een MSDN studenten account gekregen van de universiteit. Als ik een nieuwe pc koop hoef ik geen Windows erbij want ik kan dit nl gratis downloaden.
  @Giuseppe Inverni: Goed artikel!

 2. 40 euri korting zonder windows terwijl de oem versie al meer kost?
  de consument moet baas kunnen zijn over zijn eigen pc/laptop
  ben een redelijk nieuwe ubuntu gebruiker en zeg nu na 2 maanden f*ck windows. het is sneller en gratis. waarom betalen voor een half bakken OS als er betere (gratis) alternativen zijn

 3. Ik ben een Ubuntu gebruiker en ben super happy met het Linux besturingssysteem. Het doet alles wat ik wil en zonder het gezeur dat ik in Windows vaak krijg. Alle vensters in Ubuntu zijn netjes en uniform, veel software producenten die voor Windows software maken moeten heel irritant een persoonlijke skin aan zijn software geven waarna het ook nog eens instabiel wordt.

  Wel is het soms jammer dat games en software niet gemaakt zijn voor Linux systemen. Gelukkig hebben we een Windows ‘emulator’ genaamd WINE. Maar de reden van software fabricaten dat Linux een te kleine platform en daarvoor geen software maken vind ik niet helemaal terecht. Als ze voor Mac OS wel een versie kunnen maken is dit vaak al een hele grote stap om het onder Linux te laten werken. Software IDE’s als Qt Creator hebben support om je software onder alle drie van de grote besturing systemen te compilen.

  Drie jaar geleden hadden mijn ouders een laptop gekocht, helaas met Windows Vista. Mijn ouders vonden het maar niks en ik liet hun Ubuntu uitproberen en ze waren er meer tevreden mee dan Windows.

 4. Het is helemaal niet onvoorstelbaar dat Adobe en Microsoft een gentlemen’s agreement hebben dat Photoshop niet voor Linux gemaakt wordt. Adobe en Microsoft waren tijdlang twee handen op één buik. Microsoft heeft ook contracten met leveranciers als Dell en Acer gesloten. Die bevestigen dat de bedrijven daarom geen computers zonder Windows mogen leveren in Nederland, afgezien van wat raar spul.
  Kijk ook naar de advertenties op hun websites, ze raden Windows aan.
  Waarom in godsnaam, als een wegenbouwer adviseert dat alleen Fords er goed op rijden, dan weet je toch dat er iets niet klopt.
  @Johan: het zou me niets verbazen als spelletjesmakers ook afspraken met Microsoft hebben. Ze zijn voor het ontwikkelen afhankelijk van info over Direct-X etc.

 5. ovetrgens is het heel gemakelijk om de schijf van de laptop leeg te krijgen met een low lavel format proggie dat je zo vie google kan zoeken en downloaden instaleren en gebruiken klaar is kees een nieuwe harde schijf kaal in fabriekstand zou dus dat gezeur over licentie`s van microsoft uiot je hoof zetyten zolang er een geel groene stickkeer opstaad met de licentie code kun je de ver ziwe van de windows zo downloaden en op cd,dvdrom branden en instaleren dan moet de windows verzie wel overeen komen met die op dat stickker stat aan gfegeven kun je makkelijk via een kopie in staleren dus weg gezeur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *