Je kan veel over Prins Bernhard zeggen, maar hij was geen opruimnazi

Over de koninklijke familie ben je niet snel uitgepraat, over de huiselijke leden doen steevast meer of minder geslaagde volkse grollen, grappen en moppen de rondte.

Fake-gossips en memes zijn het dagelijks brood en het favoriete voedsel van het op internet spelende volk.

Op het moment dat de koninklijk archieven zich openen, slapen de historici slecht.

Ook de roddelpers ligt wakker en trekt zich bij de gedachte aan allerlei smeuïge verhalen prematuur af.

En als het meest kleurrijke lid van de Oranjes, degene aan wie ook – gewild of ongewild – het rood/wit van Nazi Duitsland kleeft, dan is het hek van de dam.

De Prins nam het al niet zo nauw met alle regeltjes, en als hij dan ook geen doorgeslagen opruimgoeroe blijkt te zijn, ligt er feestmaal aan materiaal te wachten.

In aanloop worden al wat sappige details bekend – of heel tactisch in voetnoten gelekt – Bernhards lidmaatschapskaart van de NDSAP.

De NRC publiceerde eerst deze lidmaatschapskaart.

Een dag later deze.

Je vraagt je af hoe veel jokers met een Prins erop nog in dit NDSAP-lidmaatschapskaartspel zitten?

Al eerder verklaarde een historicus dat een dergelijke kaart niet bij de leden thuis hoort te liggen, maar in een Duits archief hoort te zijn opgeborgen.

„Dat waren Duitse stukken”, zegt hij. „Je zou verwachten dat die in Duitsland liggen.”

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/10/03/bernhard-had-het-bewijs-voor-zijn-lidmaatschap-van-de-nsdap-in-zijn-eigen-archief-a4176132

Het is een lidmaatschapskaart, en geen lidmaatschapspasje, trouwens de leden hadden daar armbanden en vlaggetjes voor, in het rood-wit met een zwart kruis erop.

Deze vlaggetjes sierden de zeilboot waarin Bernhard en Juliana door Duitsland voeren op een van hun vakanties in verlovingstijd.

Ook waren er hakenkruisvlaggetjes bij het huwelijksfeest in Den Haag om de Duitse gasten thuis te laten voelen.

Bernhard zou deze kaart per post gekregen hebben, na het einde van de oorlog om en nabij de kroning van zijn vrouw.

Zou de prins zijn eigen post openen? Is er een kans dat de secretaris van de Prins de brief geopend heeft, en dat de inhoud zonder al te veel aandacht op de stapel dat behandelen we later en uiteindelijk in het archief terecht gekomen is?

Op de bijbel zweren, zijn grote woorden die best goedkoop uitgesproken kunnen worden, maar iemand met een bezwaard geweten, die zich wil schoonspoelen van elke aantijging, zal dan toch het bewijs door de versnipperaar willen halen. Sommige dingen gooi je weg, omdat je er niet aan herinnerd wil worden.

Menselijk, dingen bewaren. Dingen bewaren waaraan je niet herinnerd wil worden is koninklijk voor een flierefluiter. Een ware regent die regeert, had ze weggegooid.

Onze huidige koning verdient een pluim op zijn kroon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *