In het kader van digitale list en bedrog, foute online gedragingen door bedrijven en organisaties, vandaag een bezoekje aan de de zorgwinkel.
De zorgwinkel (cruc.nl) doet iets verkeerd, wat half online Nederland verkeert doet, maar dat maakt het voor de gebruiker niet minder lastig.
Ze zeggen mail ons, maar dat kan helemaal niet!
We hebben daar al jaren geleden over geklaagd, toen Ziggo nog UPC heette, in en er een administratief potje van maakte. In het stukje Wie sleept UPC voor de rechter?
Je wil iets weten en dan denk je als gebruiker, ik ga die organisatie eens vragen hoe het zit, en dat doe je als online gebruiker natuurlijk via de elektronische post (e-mail).
En dat moet ook kunnen, want wat lezen we in de wet?
Sla er BW3:15d eens op na.
Degene die een dienst van de informatiemaatschappij verleent, maakt de volgende gegevens gemakkelijk, rechtstreeks en permanent toegankelijk voor degenen die gebruik maken van deze dienst, in het bijzonder om informatie te verkrijgen of toegankelijk te maken:
a. zijn identiteit en adres van vestiging;
b. gegevens die een snel contact en een rechtstreekse en effectieve communicatie met hem mogelijk maken, met inbegrip van zijn elektronische postadres;
Kortom elke organisatie die via het internet mogelijk maakt om diensten te regelen, dient een e-mailadres (elektronische postadres) te vermelden.
En een email-adres is in dit geval iets van info@cruc.nl, of klantenservice@cruc.nl.
Een email-adres is niet een webformulier. Dat is een compleet andere internet techniek, waar je compleet andere software voor nodig hebt.
Een webformulier is vaak uitermate inefficiënt voor de gebruiker, want die moet dat eerst zien te vinden, en daarvoor dien je al een paar MB’s te downloaden. Zonde!
MB’s zijn de verpakking van informatie op internet en hoe minder hoe beter: bespaart stroom, gaat sneller, is beter voor je privacy, beter voor je veiligheid, goedkoper, en beter voor het milieu.
Daarnaast zit een webformulier vaak verborgen achter een Javascript-muur en een Cookie-muur, en dat is nu juist niet de bedoeling. Zit Google er opeens weer tussen als je simpel wilt communiceren met een Nederlands bedrijfje. En ja hoor die kunnen meelezen. Of ze het doen is daarmee niet gezegd.
En als je dat cruc formulier invult, heb je geen flauw idee of het werkt. Geen enkele feedback. Wat een gekruk.
Onbereikbaar zou je kunnen zeggen is die Cruc-club op die manier, terwijl ze zo jofel zeggen: Mail ons.
En die web-formulieren zijn in andere opzichten ook erg inefficiënt. Kost de gebruiker veel meer tijd en moeite. Niet schaalbaar.
Stel je dient verschillende organisaties op de hoogte te stellen van een verhuizing.
Dan kan je een mail opstellen en dan simpel steeds het to-address aanpassen, en versturen.
Probeer dat maar eens met webformulieren. Kost een veelvoud van tijd.
Liefst een standaard e-mailadres iets van verhuizing@<organisatie/domeinnaam>.nl. Dat klinkt misschien wat dwingend, maar dat is precies wat in de AVG ook is geregeld: in de privacy-verklaring van elke grotere organisatie moet het e-mailadres van de functionaris gegevensbescherming (FG) of privacy officer staan vermeld. Dus ja, ook daaruit blijkt: organisaties moeten per e-mail bereikbeer zijn!
En verplicht dan gelijk een ander e-mailadres overlijden@<organisatie/domeinnaam>.nl, waar je het overlijden van een dierbare kan melden. Ontlast het standaard info@adres, en een organisatie op de hoogte dient te stellen via de telefoon is vaak lang en nodeloos wachten, laat staan dat je überhaupt de behoefte hebt te bellen.
En dat is nu precies wat de wet probeert te regelen: een rechtstreekse en effectieve communicatie met hem mogelijk maken.
Dan moet je niet gaan liegen, en zeggen mail ons en dan geen email-adres vermelden.