Woningtekort op de huizenmarkt? Maanziek weet de oplossing.

Nederland telt 3.2 miljoen alleenstaanden, meldt de Volkskrant, en de krant heeft dan vooral aandacht voor de emotie van het zelfstandig wonen. Maar die cijfers zijn toch veelzeggend.

In 2020 waren er zo’n 279.000 woningen te weinig. Een jaar eerder waren dat er nog 331.000, dat melde de NOS.

Het CBS heeft een Huishoudensprognose voor de jaren 2018-2060 gemaakt, waarin de eenpersoonshuishouden alleen maar toenemen en waarin gezien de CO2 crisis, de woningtekorten alleen maar zullen toenemen.
https://www.cbs.nl/-/media/_pdf/2018/51/2018st28-huishoudensprognose_web.pdf

Een plus een is twee.

Dan is de oplossing voor het tekort op de huizenmarkt toch simpel:
Niet bouwen maar hokken!

Buitenstaanders zijn vaak de beste raadgevers, onafhankelijk, geen kokervisie.

Nu zitten we op de maan hoog droog, eenzaam en alleen, maar het ontbeert ons niet aan een helikopter-view,of beter  satelliet-view, of  nee, nog sterker planeten-view, en we nemen iets waar, wat de aardse mens in zijn kleingeestig gekrioel toch over het hoofd schijnt te zien, door de bomen het bos niet meer zien – welke bomen welk bos? -, door de CO2 de zon niet meer zien, door de smartphone de omgeving niet meer zien, door de mensen de natuur niet meer zien, zullen we maar zeggen.

Dat de mens niet beseft, dat het een stapje terug moet doen. Minder, minder, minder. Minder in aantal, minder in ruimte, minder in verbruik, meer ambitie voor minder.

Meer respect, meer ruimte overlaten voor de ander, en dan niet de andere mens, maar de andere levensvorm.

Laat het zijn, wees niet overal, weg met de hoogmoed, weg met de verovering, weg met landjepik, weg met de toe-eigening van het onbekende.  Laat het zijn, laat de leegte.

Gaat niet langer heen en vermenigvuldigt niet, maar blijf bescheiden en beschouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *