Is de overheid nou zo dom, of zijn wij nou zo slim

De overheid heeft een nieuwe versie van de corona-app geïntroduceerd waarmee de burger in het vooruitzicht wordt gesteld dat binnen Europa onbezwaard gereisd kan worden, want de app is een soort paspoort en vaccinatiebewijs ineen.

Handig, want op reis willen we allemaal wel weer eens.

Geen wonder dat de journalisten van de grote kranten daar een volle pagina aan besteden, maar wel vreemd dat ze het meest interessante punt links laten liggen.

De Volkskrant opent nog veelbelovend met de volgende kop, en dan ben je reuze benieuwd wie wel en wie niet onder iedereen valt.

Vanaf vandaag is de CoronaCheck app toegangsbewijs en paspoort ineen – maar nog niet voor iedereen

Het artikel opent met de zin dat de app te downloaden is uit de appwinkels van Android en Apple, maar de krant maakt hier merkwaardigerwijs niet de verbinding met iedereen.

Het stuk eindigt met een stukje kritiek.

Het is dan ook niet onze privacy die Jaap-Henk Hoepman, universitair hoofddocent privacy aan de Radboud Universiteit en de Rijksuniversiteit Groningen, de meeste zorgen baart. Hij heeft andere, fundamentele bezwaren bij dit soort apps: ‘De normalisering van een gezondheidscheck voor een reis of toegang. Dat geldt net zo goed voor de Nederlandse versie als de Europese.’ Hoepman hamert op toezicht op het tijdelijke karakter van de maatregelen: ‘Nu er een complexe controle-infrastructuur wordt opgezet, is de kans waarschijnlijk dat de gezondheidschecks gewoon zullen blijven.’

De geciteerde wetenschapper ziet het blijkbaar ook niet, maar het is toch heel vreemd dat de app slechts en alleen beschikbaar is voor Google en Apple klanten.

Je moet eerst Google of Apple klant/burger worden, Nederlander zijn is niet genoeg.

En nee, niet elke Android gebruiker is automatisch een Google klant, Android is een open-source operatingsysteem (OS), dat de basis vormt voor de commerciële Android versies die op telefoons meegeleverd worden. De commerciële Android is een optelsom van openbare transparante Android code (1), gesloten en niet openbare en niet transparante Google diensten (2), en een verzameling gesloten en niet transparante Chinese, Koreaanse, Amerikaanse etc software, meegeleverd door de fabrikant (3). Het is voor de gebruiker volstrekt onduidelijk wat ie allemaal meegeleverd krijgt, en wat er allemaal gebeurt in zijn broekzak.

De omgekeerde wereld natuurlijk, het zou beter zijn dat alleen open source software (1) meegeleverd mag worden, en dat alle gesloten software (2) en (3) alleen actief geïnstalleerd kan worden met instemming (en na betaling) door de gebruiker in plaats van andersom, maar goed, geld gaat boven ethiek, logica en principes. Dat deed het in de gouden eeuw, en dat doet het nu ook.

Het rolt beter zullen we maar zeggen. Principes zijn hoekig en liggen zomaar in de weg.

Consumenten hebben uiteraard wel het recht die commerciële rommel te verwijderen en de basis variant zelf te installeren. Voor Android bestaan verschillende winkels, F-Droid is daarvan de meest toegankelijke, want de veelgenoemde Google Play Store is gesloten software en alleen beschikbaar voor Google klanten.

Grote voordeel van de open source Android AOSP is de openbaarheid en de daaruit vloeiende  transparantie en veiligheid. Je hebt inzicht in de code, dus valt goed te controleren wat de software wel en niet doet. Geen bloatware aanwezig, geen stiekem gedoe.

De laatste jaren heeft de EU Google meerdere malen beboet, en ook Apple ligt onder het vergrootglas vanwege machtmisbruik van de winkel.

Google is zo ongeveer het meest beboete bedrijf ter wereld vanwege misbruik van marktmacht en het tegenwerken van concurrenten. En toch zegt de Nederlandse overheid: laten we dat monopolie nog maar wat vergroten, Nederlander! Wordt Google klant, anders krijg je geen overheidsapp.

Nou breekt Maanziek de vaderlandse klomp in duizend stukjes. De overheid drijft de burger zelf naar de monopolisten toe, om vervolgens te klagen dat ze monopolisten zijn.

Dat is dweilen met de kraan open.

 

2 antwoorden op “Is de overheid nou zo dom, of zijn wij nou zo slim”

  1. Niet alleen de overheid doet dat! Ook (nuts)bedrijven en financiële instellingen die natuurlijk ook een belangrijke maatschappelijke rol spelen. Je hebt een bank nodig, je moet je verzekeren, je wil met het openbaar vervoer.

    Al begin 2019 hebben we daar over geschreven toen betrof het de ING. (https://www.maanziek.nl/2019/02/05/ing-vergroot-marktmacht-google/), in 2014 over de elektronische enkelband die elke smartphone in wezen is (https://www.maanziek.nl/2014/10/06/zoekmachine-wie-zoekt-wat-aka-ggg/)

    En ook de term winkelnering hebben we vorig jaar al gebruikt, al was dat op het Tweakerforum in een reactie op een merkwaardig standpunt van Edo P., (communitymanager namens het ministerie VWS), die helaas nooit de moeite heeft genomen om te reageren.

    Jammer, omdat bij de overheid het standpunt lijkt te leven dat Android per definitie de Google versie van Android is (dus met gesloten Playstore diensten) en dan men niet beseft dat Android AOSP een zelfstandig OS is. De ambtenaren lijken zelfs niet eens te begrijpen wat open source software is.

    De ambtenaren zijn door de lobbyisten mooi het pak in genaaid. Het beste bewijs van misbruik van marktmacht door Google!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *