Knorren, spinnen en regeren

Heel Nederland, incluis de overzeese landsdelen, de verloren zoon en ongetwijfeld nog wel wat landen vallen over de vreemde woorden van Minister Blok. Terecht de minister klinkt als een geborneerde werkeloze terwijl hij toch een keurig betrekking heeft met een weliswaar niet al te hoog maar toch fatsoenlijk salaris.

Goed, een minister dient zich diplomatiek en fatsoenlijk te uiten, terwijl de rest van Nederland kan roepen wat ie wil. Dat is een opoffering, maar toch niet teveel gevraagd voor een minister. Of is het salaris dan toch te laag. If you pay peanuts you get Monkeys wil het uit VVD-hoek nog wel eens klinken.

Vreemder dan de woorden van Blok is het haar van Trump.

Minister Blok heeft geen haar.

En nog veel vreemder zijn de woorden van Trump. Donald Trump is de machtigste man van de wereld, president van het machtigste land van de wereld, de Verenigde Staten van Amerika.

Nog wel, maar niet lang meer. Waarschijnlijk is Trump over twee jaar geen president meer van de VS, maar ook als hij herkozen wordt, is de VS waarschijnlijk al het machtigste land af.

Een groter brevet van onvermogen is nog nooit door een zittende president gegeven, en dat kan niet zonder gevolgen blijven. Rusland, Noord-Korea en China lachen zich suf, het Amerikaanse publiek trouwens ook, want vorm is belangrijker dan inhoud, nieuws op televisie en internet is vermaak en kritiek is bashen en bashen is lachen.

Het zou dus zomaar kunnen dat Trump wel wordt herkozen, want het is toch lekker lachen en fijn twitteren met die man. Grab them by the pussy! `Trending topic` op Twitter te worden is een stuk makkelijker, dan de werkeloosheid te verminderen of het begrotingstekort te verkleinen.

Trump weet niet wat ie zegt, en als ie wel wat zegt dan zegt de volgende dag het tegenovergestelde, en als ie niet het tegenovergestelde zegt, dan bedoelt hij het wel, want hij vergeet wel eens om het woordje niet te zeggen.

Is Trump eigenlijk wel een getrouwd man? Echtgenote Melanie moet gerede twijfel hebben. Het aanzoek zal door Trump wel in fijne hoogst romantische setting hebben plaatsgevonden ergens in de lobby van een net verworven Trump hotel. Hij greep haar bij de kut, sleepte haar naar de kamer en sprak na het vluggertje: ik wil met je trouwen.

Melanie in de wolken, en op de dag dat de huwelijks ceremonie zich voltrok, een verliefde vrouw regelt alles, schudde Melanie Donald aan de arm, Donald moest een net pak aan en mee op stap. God wat leuk allemaal iedereen juicht als ik binnenkom, maar dat is normaal want ik ben de leukste man van de wereld. Wat een lelijke kerk trouwens, die moeten we ombouwen naar een hotel. en laat ik nu maar lachen en vriendelijk doen, en zeggen wat mijn de aanwezigen graag willen horen, want ze zijn zo blij dat ik er ben.

En zo kwam het dat Trump als een getrouwd man door het leven gaat. Het woordje niet vergeten op een ochtend.

Onbegrijpelijk dat Trump president is, onbegrijpelijk dat Trump nog president is.

Kan Blok wel aanblijven, de ophef over Blok is natuurlijk geneuzel in de marge, als je het vergelijkt met Trump. Elk gezin zijn eigen ongeluk, en elk landje zijn eigen ophef. Vergeet niet, ophef is de benzine van de huidige informatie maatschappij. Ophef is handel. Geef het volk brood en Twitter. En de rijken worden nog rijker.

Trump zegt een week later nee, en blijft rustig zitten. Heel Amerika vraagt zich af wat de beste man aan het doen is, maar consequenties heeft het niet.

Blok krijgt bijna een spoeddebat aan zijn broek. Moet de hele kamer terug van vakantie, dat gaat vast niet door.

Waarschijnlijk duikt er opeens een spindocter van minister Stef Blok op met een smoezelig a4’tje met daarop de tekst van de rede van Stef Blok, en daar tussen ergens in de marge staat de zin, als je de kreukels gladstrijkt: `ik speel even de advocaat van de duivel`

Even later duikt er op YouTube een nieuw filmpje op, van dezelfde bijeenkomst, geschoten uit een andere hoek door een camera van Chinese of Russische makelij, daar wil Maanziek vanaf zijn, maar de microfoon is niet van de allerbeste kwaliteit, met een scene waarin Blok met de hand voor zijn mond iets mompelt. Horen we daar de woorden advocaat en duivel? Helaas laat iemand met een borstelig uiterlijk datzelfde moment een scheet, waardoor de camera flink bibbert, en de woorden in gepruttel ten onder gaan.

Het a4’tje en de video zijn de redding van Blok. Hij maakt excuus. Hij had het beter moeten zeggen, maar hij bedoelde het goed. Hij betreurt de ophef.

Zo regeren we in deze tijd gewoon door. De ophef zetten we naar onze hand, dat gaat in dit digitale tijdperk steeds makkelijker.

De rijken schreeuwen het hardst, de technologie helpt ze een handje, en als ze nog harder willen schreeuwen huren ze voor een paar cent wat anderen in of ontwikkelen technologie die de boel versterkt.

Want afluisteren doe je tegenwoordig open en bloot, je hoeft nergens meer naar toe. Iedereen levert zijn geschreeuw op een presenteerblaadje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *