Mag ik uw naam, e-mailadres, leeftijd en geslacht verhuren?

Oh boter, botertje toch, het zachte goud, dat onze tongen streelt, en onze boterhammen lekker maakt. Vroeger hadden we daar een berg van in Europa. Tijden veranderen. Tegenwoordig maken bedrijven andere bergen.

Ze brengen in kaart wat we doen, zeggen en schrijven, waar we zijn, en met wie. Als je dat allemaal verzamelt, heb je niet alleen een berg maar ook een goudmijn: het doen en laten van alle mensen opgeteld is onze beschaving, onze cultuur. En wie wil dat nu niet exploiteren.

Wie denkt dat je op internet vrij kan rondkijken vergist zich.

Samona is thans de eigenaar van Nu.nl, eens een razendsnelle aanbieder van het laatste nieuws, thans ontplooit de moedermaatschappij andere activiteiten. De sites zijn slechts kapstok, het geld moet binnen worden gebracht met advertenties, tot daar aan toe, maar een andere activiteit is het verhuren van NAW-gegevens aan derde partijen die u producten, diensten of informatie kunnen aanbieden.

Let wel niet het verkopen, of leveren, maar verhuren van uw NAW-gegevens. Interessant, want data is geen goed, je kan het helemaal niet verhuren. Je kan er wel geld voor vragen, aan iedereen tegelijk.

wij kunnen NAW-gegevens verhuren aan derde partijen die u producten, diensten of informatie kunnen aanbieden (zie verder onder ‘Delen en bekend maken van persoonsgegevens’);

om gericht aanbiedingen te doen, bijv. via e-mail. Ook kan bijvoorbeeld op een website of in een app een advertentie worden getoond van een product waarvan wij op basis van door ons verwerkte gegevens vermoeden dat het uw interesse heeft. In het kader van de optimalisatie van het doen van aanbiedingen kunnen wij een profiel van u opstellen;

Help. Jaja. Let op het woordje kunnen, en op de woordjes optimalisatie en aanbiedingen. Laat ik het simpel zeggen: een voor Maanziek.nl op maat gemaakte advertentie is GEEN advertentie. Rot op.

Reden om nooit iets aan Sanoma, Nu.nl of SBS6 af te staan. Zet alle contentblockers en advertentieblokkers aan. Wapen u tegen de indringers.

Aan de andere kant. Samona stelt in ieder geval een e-mailadres ter beschikking om informatie op te vragen: privacy.nl@sanoma.com of privacy@sbsonline.nl.

Verder zegt Samona dat je gegevens kan laten verwijderen:

Wilt u weten welke persoonsgegevens wij van u hebben vastgelegd, wilt u gegevens (laten) wijzigen of (laten) wissen conform de daarvoor geldende regelgeving, dan kunt u een e-mail sturen aan privacy.nl@sanoma.com (of zie nadere contactgegevens onder ‘Contact’). Ook kunt u doorgeven dat u niet langer prijs stelt op het verstrekken van uw persoonsgegevens aan groepsmaatschappijen of aan derden, het combineren van uw persoonsgegevens tot een profiel, of het gebruik van uw gegevens voor het doen van gerichte aanbiedingen of op het per e-mail of post ontvangen van informatie en aanbiedingen.

Dat klinkt leuk, maar er zit iets scheef. Je zou juist verwachten dat ze alleen verzamelen als je toestemming hebt gegeven, en niet andersom. En het klinkt allemaal wel aardig maar het deugt niet. Het moet een opt-in zijn, niet een opt-out. Kijk maar, het is optioneel als het niet hoeft.

HET VERSTREKKEN VAN PERSOONSGEGEVENS IS NIET VERPLICHT
U bent niet verplicht uw persoonsgegevens bekend te maken op het moment dat u bij ons een product of dienst afneemt. U hebt te allen tijde zelf de keuze of u uw persoonsgegevens wilt invoeren of niet. Echter, om gebruik te kunnen maken van een aantal van onze producten en diensten is het invoeren van persoonsgegevens noodzakelijk.

Wanneer is het verstrekken van gegevens noodzakelijk?

Sluit u bijvoorbeeld een abonnement af op een van onze tijdschriften, dan hebben we uw gegevens nodig om het tijdschrift bij u te (laten) bezorgen en om het abonnement te factureren. Wilt u een nieuwsbrief ontvangen of een account aanmaken om berichten op een forum te plaatsen, dan hebben we in ieder geval een werkend e-mailadres nodig (via e-mail wordt namelijk gevraagd de aanvraag om een account aan te maken te bevestigen).
Als u wordt gevraagd om uw gegevens in te voeren, dan wordt aangegeven welke gegevens noodzakelijk zijn om gebruik te kunnen maken van de dienst (en dus moeten worden ingevuld), en welke gegevens optioneel zijn.

Waarom heeft Nu.nl dan persoonsgegvens nodig als je voetbal wilt kijken op internet. Ajax Rapid Wien is op SBS6, en op het internet op nu.nl. Waarom moet je dan inloggen, waarom is dan een naam en e-mailadres noodzakelijk?

Je kan toch ook Maanziek.nl lezen zonder je bekend te maken, of iets op YouTube. Zelfs iets als PirateBay vraagt geen persoonsgegevens. Verdacht. Waarom is het noodzakelijk, Samona? Omdat jullie het anders niet kunnen verhuren?

Samona, nu wil ik het weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *