Publieke omroep duwt kijkers cookies door de strot

Vriend en vijand zijn het erover eens dat de huidige cookie wetgeving die bedrijven dwingt toestemming te hebben, alvorens cookies mogen worden geplaatst, niet uitvoerbaar is. De meeste websites lappen de wet simpelweg aan de laars, zij tonen een boodschap die informeert over cookies, maar wachten niet op toestemming alvorens de cookies te plaatsen. De wet maakt een uitzondering voor functionele cookies, dat zijn cookies die webwinkels gebruiken om de inhoud van uw winkelmandje vast te stellen. Zonder deze cookies kan een webwinkel niet functioneren. Maar de meeste cookies zijn geen functionele cookies.

De OPTA heeft in haar rol als toezichthouder een aantal sites aangeschreven dat ze de wet overtreden, en nu zien we de te verwachten gevolgen.

De rijksoverheid heeft voor het ene uiterste gekozen, zij heeft na enige verwarring alle cookies van haar sites verwijderd.

De Publieke Omroep kiest ervoor om gebruik van de site te koppelen aan het accepteren van cookies. Geen cookies, dan geen site. Daarmee lijkt de cookiewet haar doel voorbij te schieten, namelijk bescherming van de internetgebruiker tegen voornamelijk tracking-cookies. Voor de keuze van de omroep is wat te zeggen; zonder `Ja` cookies plaatsen mag niet en zonder cookies content aanbieden is inderdaad niet in het belang van de gebruiker, dan moet je bijvoorbeeld steeds opnieuw aangeven of je Flash of Silverlight gebruikt. Toch lijkt Maanziek.nl de claim van de omroep dat het cookies moet gebruiken met een beroep op de Telecom weer wat overdreven. In principe is gebruik vast te stellen via de logbestanden van servers, maar deze methode biedt niet de mogelijkheden van cookies. Moderne browsers kennen ook de mogelijkheid tot local storage, een techniek die sommige maar belangrijke nadelen van cookies wegneemt, maar oude browsers ondersteunen dit niet.

Het scherm dat de bezoeker uitzendinggemist.nl bij het eerste bezoek voor zijn snufferd krijgt, is tamelijk intimiderend.

NPO cookiemededeling

Heb je eenmaal de cookies geaccepteerd dan is er weinig tot niets veranderd, en komt het scherm de eerste 31 jaar niet terug. Ja, want internetcookies heb soms een houdbaarheidsdatum waar geen bakker tegen op kan. Als je zelf de cookies weggooit krijg je de vraag uiteraard opnieuw.

Wat wel vreemd is bij de Publieke Omroep: je bent al een gebruiker als je ergens een link naar de site van de omroep plaatst.

Gebruiker: ieder die de Content raadpleegt of hiernaar verwijst door middel van een (hyper)link naar de website of …

Dat laatste lijkt Maanziek.nl grote onzin.

Ook de wet vind Maanziek.nl grote onzin, gebruikers kunnen nu al via hun browser cookies wel of niet accepteren, altijd third-partycookies wijgeren (altijd doen), cookies om de zoveel tijd verwijderen en sites verzoeken om geen cookies te plaatsen (Do Not Track (DNT)). Dat geeft volgens Maanziek.nl de gebruiker genoeg middelen om het cookie probleem te beheersen, de cookiewet leidt alleen maar tot irritatie en verwaaring en schiet haar doel voorbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *