Goedkoop Windows upgraden na 31 januari 2012

Wie tot 31 januari een Windows 7 computer koopt kan het voor 15 euro upgraden naar Windows 8. Redelijke prijs zou je denken, maar wie nog nog een Windows XP of Windows Vista computer heeft, is stukken duurder uit. Volgens Tweakers.net kost upgrade van Windows 7, Vista of XP naar Windows 8 Pro in Nederland nu nog 59,95 euro, terwijl een download-versie beschikbaar is voor slechts 29,99 euro. Na januari zullen deze versies waarschijnlijk veel meer gaan kosten; de Windows 8 Pro upgrade-editie 190 euro en voor een gewone Windows 8-upgrade moet 110 euro betaald worden.

Dat zijn forse bedragen, je vraagt je af of dat wel loont. Wie een wat oude computer heeft, is ook niet sneller af met Windows 7 of Windows 8. Beide systemen vragen een flinke hoeveelheid geheugen min (2GB), een dual core en een stevige grafische processor is ook niet weg.

Veel slimmer is om je Windows XP, Windows Vista, of Windows 7 computer te upgraden naar Linux. Dat is gratis, je computer wordt 2x zo snel, (Samsung N120 Windows 7 Starter naar Xubuntu 2x sneller opstarten, 5x sneller opstarten van LibreOffice t.o.v. MS Word) zeker als je weinig geheugen hebt, en je blijft kosteloos de rest van het computerleven update en upgrades ontvangen.

Nooit meer verouderde software, nooit meer evaluatieversies van veilgeheidssoftware die na 2 maanden stoppen met werken, om aandacht zeuren en weer een aanschaf verlangen. Geen geëmmer over firewalls, spyware-checkers en anti-virus software. Bij Linux zit dat allemaal standaard ingebouwd, voor zover het nodig is. Een firewall is niet direct nodig, want er staan standaard geen poorten open. Antivirus is niet standaard nodig, want je kan helemaal niet zomaar per ongelijk een file downloaden, waarvan je denkt dat het een filmpje is, en dan een trojan runnen door er dubbel op te klikken.

En je bent af van Microsoft Internet Explorer, de internetsoftware van Microsoft die de kosten van websites de afgelopen decennia 40% heeft opgedreven. Bij die kosten vallen zowel de financiële bankencrisis als de problemen van Griekenland in het niet. De overheid kan 1,5 miljard verliezen op de SNS bank (volgens het Financiële Dagblad), maar valt dat niet in het niet bij 40% van de overheidsinvesteringen op ICT gebied? Wellicht ligt er een schone taak weggelegd voor het Beneluxparlement . Na het Fyra-debacle nu Microsoft met de billen bloot bij het Internet Explorer schandaal.

De browser is, in dit internettijdperk, de belangrijkste software van dit moment, wie ooit Windows heeft gekocht zit opgezadeld met een volstrekt verouderde versie Internet Explorer 7 of 8. Pas versie 9, maar eigenlijk pas versie 10 is modern te noemen, kortom een versie die de strijd met de concurrentie aankan.

Maar als je denkt dat Microsoft deze software dan wel onverwijld beschikbaar maakt voor haar gebruikers komt bedrogen uit. Nee hoor, de gratis browser moet gekocht worden middels een update van het operating system.

Terwijl Windows beweert dat de oude besturingsystemen XP en Vista niet modern genoeg zouden zijn voor nieuwe browsers, laten Firefox, Chrome en Opera zien dat dat onzin is.

Microsoft wil niet het uiterste uit uw computer krijgen, maar het onderste uit uw portemonnee. Tijd om te upgraden naar een beter en goedkoper systeem Linux.

De meeste internetservers draaien op Linux, Google is groot geworden met open source software van Linux, de meeste smartphones (Android) draaien op Linux, de NAS bij u thuis, maar waarom niet de meeste desktops? Omdat Microsoft op de een of andere manier een monopolie op de computers van Acer, Dell en HP e.a., die in de winkel liggen, heeft bewerkstelligd. Die computers liggen met Windows voorgeïnstalleerd in de winkels. Zijn niet verkrijgbaar zonder Windows. Dat zou de koper toch zo’n 100 euro schelen, en een gemiddeld Linux installatie heeft veel meer software in huis dan een Windows computer. Het is dus niet in het belang van de consument, dat Windows zo’n marktmacht heeft. Zowel Acer als Dell hebben Maanziek laten weten dat er contracten met Microsoft zijn die verhinderen dat computer zonder operating-system verkocht kunnen worden. En om nu een Windopws computer te kopen en dan de Windows versie gelijk in de prullenbak gooien. Ach het klinkt raar, maar het is best een goed idee. Evaluatiesoftware gooi je er ook af, net als spyware en Windows is eigenlijk ook spyware.

Maanziek.nl heeft de afgelopen maanden enkele 3/4 jaar oude laptops/netbooks die werkelijk kropen op Windows XP / 7 Starter heerlijk fris gekregen met Ubuntu / Xubuntu installatie. De trotse eigenaars hadden het idee over een nieuwe computer te beschikken, en alle printers en randapparatuur werkte zonder problemen. Zonder enig probleem werd de laptop in het oude Windows netwerk opgenomen, en de snelheid en veiligheid was enorm toegenomen.

Je Windows computer upgraden met Linux, dat moet toch de trend van 2012 zijn. Want tijden veranderen, Acer meldt dat Windows 8 een flop is. Dat wisten we al, heel Windows is een flop qua prijs en kwaliteit, en de Windows Internet Explorer is daarvan het bewijs, wees gerust, ook op uw Chromebook kunt u een volwaardige Linux installeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *