Windowsgebruiker krijgt keuzescherm voor browser

Het moet een vreemde gewaarwording zijn, een computergebruiker die na opstarten opeens een scherm te zien krijgt met keuzemogelijkheden voor browser, het programma dat gebruikt wordt om internetpagina’s mee te bekijken.

Browser kiezen

Voor Microsoft moet het een bittere pil zijn om de namen van concurrenten in Windows te moeten tonen.

Microsoft zal hopen dat de meeste mensen de verschillende programma’s niet uitproberen, want de browser van Microsoft is verreweg het meest teleurstellende programma in de lijst.

Qua snelheid, veiligheid, en mogelijkheden. Ook de support voor open standaarden laat bij Internet Explorer erg te wensen over. Het programma eindigt steeds op de laatste plaats bij onderstaande testen, als het ├╝berhaupt slaagt voor de test.

Wilderiaans uitgedrukt: Internet Explorer is een allochtoon die weigert de taal van het internet te spreken. Internet Explorer moet het land worden uitgezet. Microsoft Internet Explorer heeft een geheime agenda om de wereld hegemonie op het internet te verwerven met eigengemaakte middeleeuwse standaarden en de andere bedrijven en U daaraan te onderwerpen.

Nu overdrijft Wilders graag, feit is wel dat webbouwers Internet Explorer zien als een rem op de innovatie. Veel bedrijven kunnen niet overstappen op een nieuwe versie, omdat veel bedrijfssoftware indertijd met opzet zo ontworpen is dat deze alleen in Explorer 6 werkt en niet in de programma’s van concurrerende softwareleveranciers. En nu dus ook niet in nieuwe versies van Explorer. Dat Microsoft concurrenten van de markt heeft geduwd is een bekend feit.

Landen als Duitsland en Frankrijk gaven zelfs waarschuwingen af om het programma van Microsoft niet langer te gebruiken, vanwege de lekken en de mogelijkheid besmet te raken met virussen.

Verderop in het artikel vind u enkel tests, waarmee u kunt zien of uw browser nog bij de tijd is. Nieuwe browsers bieden mogelijkheden als achtergronden met ronde hoeken, ondersteuning voor talrijke lettertypes

3 punten waarop u uw browser kunt testen, verderop leest u er meer over.:

  1. snelheid
  2. veiligheid
  3. mogelijkheden, suport voor html5 en css3 standaarden

De vijf grote browsers zijn: Internet Explorer 8 van Microsoft, Firefox 3.6 van Mozilla, Chrome van Google, Safari 4 van Apple en Opera 10.5 van Opera Software.

Google en Opera hebben net nieuwe versies van hun browsers uitgebracht. Vooral de nieuwe browser 10.5 van het relatief onbekende Opera, wellicht alleen bekend van de klacht tegen Microsoft bij de EU die tot het keuzescherm hebben geleid, is de moeite van het proberen waard.

Wie denkt dat er geen verschil is tussen browsers heeft het mis. Als uw browser het volgende niet juist weergeeft, dan hebt een verouderde browser, en bent u toe aan wat anders.

Deze tekst moet schaduw hebben.

Deze tekst is in een ander lettertype.

Deze tekst is in een nog ander lettertype

Deze tekst staat op een achtergrond met ronde hoeken
Deze tekst staat op een achtergrond met ronde hoeken en schaduw
Deze tekst staat op een base64 SVG dataUrl achtergrond met een verlopende achtergrondkleur
Deze tekst staat op een PNG base64 dataUrl achtergrond met een verlopende achtergrondkleur

Test de browsers voordat u kiest

Je kan je browser op verschillende plaatsen testen:

Op snelheid:

Op mogelijkheden/weergave:

Op veiligheid:
Groen is veilig, rood en geel zijn bekende lekken die niet gerepareerd zijn.
Internet Explorer
Internet Explorer niet veilig
Firefox
Firefox
Chrome
Chrome net nieuw
Safari
Safari
Opera
Opera veilige keuze

Microsoft moet het keuzemenu weergeven omdat het haar monopoliepositie heeft misbruikt. Wie de hierboven beschreven tests heeft doorgelopen, begrijpt dat direct. Internet Explorer is verreweg de slechts, traagste en onveiligste browser. Als je dan toch het grootste marktaandeel hebt, klopt er iets niet.

Maanziek.nl geeft stemadvies: kies Opera. Wellicht de minst bekende, maar een snelle, veilige en geavanceerde browsers. Van een onafhankelijk tamelijk klein Noorse bedrijf. Dus geen versterking van de marktmacht van de grote spelers Microsoft, Google of Apple.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *