IJslandse schizofrenie, trots en arrogantie verwart met inzicht

Icesave

De president van de Nederlandse Bank Nout Wellink krijgt er flink van langs in een ingezonden stuk in de Volkskrant van de hand van Björgvin Sigurdsson, de IJslandse ex-minister van handel en commercie. Sigurdsson schrijft dat Wellink ‘een onbeschoft misleidende weergave van de werkelijkheid` heeft gegeven in zijn ondervraging door de commissie-De Wit, die parlementair onderzoek doet naar de kredietcrisis.

Sigurdsson zegt dat hij verbijsterd is dat Wellink simpelweg stelt: ‘IJsland heeft ons bedrogen’.

Sigurdsson stelt:’ Feit is dat het IJslandse depositogarantiestelsel niet in staat was en nog steeds niet in staat is om de spaartegoeden van Icesave in Nederland en Groot-Brittannië te dekken. Dat was dus ook het formele antwoord aan De Nederlandsche Bank.’

Icesave viel onder het toezicht van de IJslandse centrale bank. Hoe kan een toezichthouder niet optreden, als het depositogarantiestelsel de spaartegoeden niet kan dekken. Dan is de bank onverantwoord bezig. Dan had de toezichthouder de vergunning moeten intrekken.

Als het waar is wat Sigurdsson hier stelt, heeft Wellink helemaal gelijk: IJsland loog ons voort.

Maanziek.nl stelt: IJsland heeft Nederland voorgelogen en blijft Nederland voorliegen. IJsland doet overigens ook aan zelfbedrog. Het land weigert de verplichtingen aan de Nederlandse spaarders na te komen, omdat het land failliet gegaan is `aan onverantwoord gedrag van enkele private banken`. Dat is opnieuw om de zaken heen kijken, de IJslandse Centrale Bank heeft gefaald, voor de toezichthouder is de politiek verantwoord en voor de politiek is de kiezer verantwoordelijk. En de kiezers zijn de IJslanders zelf. Overigens is enig fatsoen en mededogen op zijn plaats. Van een kale kip valt niets te plukken, Nederland heeft meer baat bij een gezond IJsland dan een land gebukt onder te hoge afbetalingen.

Interessant is natuurlijk de melding van Sigurdsson dat Frankrijk Icesave wel heeft geweigerd. Dat is opmerkelijk. Dat kan wijzen op onzorgvuldigheid van Wellink, maar het hoeft niet. In Frankrijk is het bestuur van het land veel politieker. Autofabrikanten worden gewoon geprivatiseerd als de politiek het wil. In dat licht kan Icesave ook buitengehouden zijn vanwege bescherming van de eigen bancaire sector. Vaak wordt gezegd dat als ABN AMRO een Franse bank geweest zou zijn, er nooit toestemming voor een overname door het consortium zou zijn geweest. Zo gaan de zaken in Frankrijk, het is minder liberaal en centraler bestuurd. Maanziek.nl denkt dat dat meestal nadelen heeft en soms een voordeel. En als voordeel dan onbedoeld ontstaat, het maakt de meeste mensen niet uit.

Sigurdsson weet dat Wellink onder vuur ligt in Nederland. Dan is het makkelijk schieten. Tegenstanders van Wellink zullen ook dit verhaal met vreugde omarmen. Volgens Maanziek.nl zegt zijn verhaal veel over IJsland en weinig over Wellink. Het rapport over Wellink moet nog verschijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *