Geremasterde Beatles klinken als …. eh the Beatles, dat verkoopt tenminste

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club BandEr is veel aandacht in de media voor de heruitgave van het complete werk van the Beatles. Een stereoset en een monoset, samen 550 euro, sierden menige studiotafel. Veel geld voor veertig jaar oude muziek, toegegeven, ook onbetaalbare muziek. Zou de beste band ter wereld nog beter zijn geworden?

Als voorbeeld van de verbeterde weergave werd het onthullen van studiogeluiden en andere onvolmaaktheden zoals de krakende stoel van Ringo Star in het laatste nummer van de CD Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band uit 1967, genoemd.

Maanziek.nl zet de CD op uit 1987, zoekt nummer 13 A Day In The Life, spoelt naar het einde, draait de knop open en hoort op het rechterkanaal een krakende stoel bij 4:50.

Inderdaad met terugwerkende kracht zijn the Beatles beter geworden!

Zelfs de oude LP’s klinken beter door de geremasterde heruitgave’s van EMI/Apple. Muziek heeft aandacht nodig, dan komt het tot zijn recht.

Aandacht, liefde, maar ook commercie? Pardon, we zouden dingen horen die we niet konden horen. Gezegd, Maanziek.nl had de krakende stoel van Ringo nog nooit gehoord en je moet je best doen; de versterker moet opengedraaid tot een niveau waarop je de CD zelf niet kan afdraaien, al helemaal niet in Amsterdam Centrum, maar het is uiteindelijk vrij makkelijk te horen.

Er heerst enige scepsis. Zouden de remasters niet gemaakt zijn met het oog op digitale download. Het geluid wat oppoetsen, wat meer laag en hoog, vergrote dynamiek en ruimtelijkheid om de MP3 spelertjes beter uit de verf te laten komen. Het zou zo maar kunnen. Soort zoekt soort. En een melkkoe is een koe.

Volgens vriend en vijand deden de CD’s uitgaves uit de jaren tachtig de Beatles geen recht. Het geluid zou hard en koud zijn. Maar al geeft EMI dat nu min of meer toe, dat zeiden ze toen echt niet. Toen waren de uitgaves op CD natuurlijk steengoed, kraakvrij en vol dynamiek. Waarom erkent EMI nu de inferioriteit van de oude CD uitgaves. U mag 1 keer raden.

Maanziek roert in donkere koffie: De vrijage van Apple Corp en Apple Inc leidt over een jaar, als iedereen de CD’s heeft, tot digitale kindjes op iTunes en dan kunnen we nog een keer geld betalen om onze iPods te vullen.

The Walrus is Paul!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *