Is schaken bluffen of is besturen liegen, de MSN schaakkampioenschappen!

Er is iets geks met bestuurders. Bankiers keren zichzelf enorme bonussen uit, terwijl hun bedrijf het jaar daarna op omvallen staat. En schaakbestuurders willen schaken promoten door drempels op te werpen en met commerciële bedrijven in zee te gaan.

Van bankiers weet ik het niet , maar schakers zijn sowieso een beetje gek. De voorzitter van de Wereld Schaakbond bijvoorbeeld is een vreemde vogel die denkt dat schaken een goddelijk spel is, omdat het schaakbord 64 velden telt. En dat is evenveel als het aantal menselijke chromosomen. En dat is geen toeval, maar Voorzienigheid.

De KNSB (Koninklijke Nederlandse Schaakbond) verkondigt ook graag grote onzin. Ze laat weten dat schaakliefhebbers sinds kort op internet kunnen schaken. Gelijkertijd worden de eerste Nederlandse Internetschaakkampioenschappen aangekondigd.

Een uniek evenement waaraan iedere Nederlandse schaakliefhebber kan meedoen. Het enige dat je er voor nodig hebt, een PlayChess-account en verder moet je lid zijn van de KNSB. Mocht je nog geen account hebben, meld je dan snel aan daarvoor www.internetschaak.nl.

Maanziek.nl begrijpt dit niet. Schaken via internet kan al ruim 15 jaar. Lees de prachtige bijdrages van Tim Krabbe er maar eens. Of duik in zijn onvolprezen `Schaakcuriosa` daar schaakte hij al in 72 tegen een computer over een telefoonsnoer.

Bij de FAQ vermeldt de KNSB:

KNSB Internetschaak is alleen geschikt voor Windows OS.

Dat is toch iets meer dan `een PlayChess-account en verder moet je lid zijn van de KNSB.`
Het sluit een heleboel gebruikers uit dunkt me, laat staan dat het indruist tegen de internet wetten die zeggen dat internet computers met elkaar verbindt, ongeacht besturingssysteem. Noem het dan MSN schaken.

Het Duitse bedrijf Chessbase is met het schaakplatform PlayChess de populairste aanbieder van internetschaak ter wereld. Gemiddeld zijn er meer dan 5000 spelers dagelijks online en worden er zo’n 200.000 wedstrijden gespeeld.

Goh, een snelle blik bij Freechess leert dat daar dagelijks 11.800 spelers actief zijn, ruim twee keer zoveel dus. Gek, wat zou de KNSB met populairste bedoelen? De grote gratis internetschaakserver is Freechess of FICS (Free Internet Chess Server). Waarom Freechess. Het kost niks, en iedereen mag lid worden, (KNSB lid of niet, Nederlander of niet). En je kan vanaf elke pc spelen, zelfs vanaf mobiele telefoons.

De KNSB heeft binnen PlayChess een speciale ruimte gemaakt voor de Nederlandse schaker. De KNSB omgeving biedt onderdak aan de hele Nederlandse schaakcommunity. Centraal staat de mogelijkheid om zelf te schaken, met snelle en langzame speeltempo’s en de optie om met elkaar te chatten.

Nederlands? De handleiding is alleen in het Engels. En waarom zou je als Nederlander niet tegen buitenlanders willen spelen, als je achter je eigen PC zit? En wordt nu Nederlandse schaker of KNSB lid bedoeld.

Middels een speciale regeling met Chessbase kan de KNSB het internetschaak-lidmaatschap aanbieden tegen een sterk gereduceerd tarief. De KNSB wil op deze manier de mogelijkheid bieden om op een eenvoudige en aantrekkelijke manier te schaken op het internet.

Eenvoudig? Je moet een Windows PC hebben, als je een Apple hebt of Linux dan kan het niet. Je dient je te registreren en je moet betalen. Dat is toch niet eenvoudig?

Interessant ook dat sterk gereduceerde tarief. Hoe betalen we dan een vol tarief voor het KNSB internetschaak-lidmaatschap? Bij FICS kan je gratis schaken op internet, dat maakt de KNSB ruim 100000….% duurder.

De KNSB heeft zich voor het karretje van ChessBase ( en indirect Microsoft) laten spannen, de commerciele producent van het programma Fritz en de site PlayChess. Fritz is een sterk programma en PlayChess ongetwijfeld een goede site. Maar alles kan ook gratis, Freechess, SCID, een prachtige schaakdatabase en er zijn verschillende gratis schaakprogramma’s die u en mij steeds verslaan. (Winboard)

Wat is dat toch met bestuurders, zijn er technologische ontwikkelingen die drempels verlagen en communicatiemogelijkheden vergroten, gaan ze drempels opwerpen en communicatiemogelijkheden beperken.

Foei KNSB! Ga samenwerken met Freechess, help gratis open source schaaksoftware ontwikkelen en verlaag drempels om Nederlanders aan het schaken te krijgen. Als het gratis kan, moet je het toch willen. Zeker als je doelstelling is om het schaken in Nederland te promoten!

Lees wat je zelf schrijft:
De KNSB wil op deze manier de mogelijkheid bieden om op een eenvoudige en aantrekkelijke manier te schaken op het internet.
Aantrekkelijk is toch gratis, geen Windows te hoeven kopen, ook vanaf een Linux PC. Ik kan zelfs op Freechess schaken vanaf een Sony K800 telefoon!

Dan maar de FICS wereldkampioenschappen. Waarom schrijft de pers daar nooit over!. Ach doen wij het maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *