Bloggers en de pers

Het gaat niet over rozen, natuurlijk mag je als blogger citeren, maar een heel artikel overnemen gaat te ver. Zeker zonder bronvermelding.

Dan helpt het halsoverkop verwijderen en het maken van excuses niet meer. Dan krijg je een boete van 1050 euro, omdat niemand je stukje gelezen heeft, maar het wel zonder eerbiediging van het auteursrecht was overgenomen. Pardon 1050 euro, is dat niet veel. 3 keer de prijs van het stukje, een soort boeteclausule opgenomen in de voorwaarden van het NVJ. Voorwaarden die uiteraard de blogger niet is overeengekomen, dus of ze geldig zijn is maar de vraag.

Overnemen zonder bronvermelding is een zonde, die ook niet makkelijk te vergeven is. De bron simpelweg vermelden is een kleine moeite en het getuigt van respect. Die morele plicht weerhoudt ook niemand om zaken te melden of te citeren uit nieuwsbronnen. Het integraal overnemen van een artikel is plagiaat. Dat mag ook niet. Het eisen van 1050 euro lijkt me in ieder geval ook een gebrek aan respect en fatsoen, temeer er niet direct sprake lijkt te zijn van geleden schade. 20 lezers hebben de internetpagina van het artikel in ca. 10 seconden tot zich genomen. Dat is ongeveer de tijd, dat je schakelt tussen de ene en de andere pagina.

Wie wind zaait, zal storm oogsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *