De Apple iPhone is een komkommer in een glitterpakje

Het gebeurt niet vaak dat de halve wereld omkijkt als een half-miljoen Amerikanen in de rij gaat staan om een nieuw product aan te schaffen. Alhoewel, Amerikanen in de rij en in de hitte, en ook nog dorstig, dat zijn toch beelden van mensen die we uit minder waterrijke landen kennen. Een hype kortom, ongetwijfeld aangezwengeld door de fabrikant Apple zelf, want al die verhalen van ondernemende daklozen die een muntje slaan uit het feit dat ze altijd ‘s-nachts op de straat bivakkeren, en nu half maandsalaris en hun three days of fame genieten, is dat niet de Amerikaanse droom in een notedop.

Zo klein is de iPhone niet, maar zo nat als de natste droom is zijn uitstraling wel.

iPhone hype

Revolutionair wordt de telefoon genoemd. Je kan er mee bellen, internetten, e-mailen, sms’sen, chatten, foto’s en video’s maken en filmpjes bekijken. Zo, maar eh, telefoons kunnen dat toch al jaren? De Apple heeft geen UMTS, dus snel internetten is er niet bij. Wel heeft het Wifi, handig, maar als je bij een PC in de buurt bent, kun je ook die PC gebruiken, of desnoods een internetverbinding opzetten via Bluetooth. Dat kunnen de meeste telefoons. O ja, het scherm draait, als je het toestel kantelt. En wat gebeurt er in een scherpe bocht?.

De iPod was ook niet revolutionair in zijn functionaliteit, wel in zijn ontwerp. Je hoefde de iPod maar een keer in je handen te houden, en je was verkocht. Ik heb er nooit 1 gekocht, maar dat kwam mede door het pusherige gedrag van muziekdealer Apple met drug iTunes. Internet betekent communicatie en dus open standaarden. Maanziek.nl wil gewoon muziek draaien op een mp3 speler naar keuze. Daarnaast laat de iPod zich niet in het donker of op gevoel bedienen. Apple heeft natuurlijk graag dat je hem op tafel legt in volle glans.

Ook de iPhone heeft nauwelijks toetsen, eentje maar. Dat is revolutionair voor een telefoon en het is een voordeel voor gebruikers die vinden dat toetsen op telefoons steeds maar stuk gaan, voor elke andere gebruiker is het minder belangrijk. Tuurlijk is het mooi, zo’n glad ontwerp. Doet me denken aan de Hifi uit de jaren tachtig, op een gegeven moment hadden die ook geen toetsen meer maar iets van supertouch. Je hoefde er maar met je vinger over te strelen, überhaupt geen kracht meer te zetten om het apparaat te bedienen. Mooi, maar na een tijdje werkte het voor geen meter meer. Gelukkig hebben de meest Hifi apparaten nu weer grote knoppen, die je vast kan pakken. Voor een telefoon is het wellicht anders. Vaak zijn knoppen op de telefoon te klein en is het typen onhandig. Aanwijzen met je vinger is vast handiger dan gepiel met een pookje of een klein knopje. Vingers zijn vaak te dik. Het wachten is natuurlijk op goed werkende Voice-control.

Wie zijn telefoon in zijn broekzak of jaszak bewaart, weet hoe belangrijk het is om knoppen te voelen om een telefoontje aan te nemen, het volume te veranderen of naar een nieuw nummer door te spoelen.

De Apple heeft GRPS, Wifi, Bluetooth en een 2,0 megapixel camera. Zelf beschikt Maanziek.nl al enige tijd over een Sony Ericcson K800. Een model dat al ruim een jaar bestaat. Je kan er mee bellen, muziek beluisteren, internetten, e-mailen, sms’sen, chatten, foto’s en video’s maken en filmpjes bekijken. Hé, dat is hetzelfde als met de iPhone.

De K800 biedt ruimte voor een geheugenkaartje, die zijn er nu al in de grootte tot en met 4 GB. De K800 heeft infrarood, Bluetooth en UMTS en een 3.1 megapixel camera. Je kan er hele films op bekijken, in de trein met een koptelefoon is dat goed te doen. Het scherm is erg helder. De snelheid die met UMTS bereikt kan worden is vergelijkbaar met het oude ADSL Light, snel genoeg om mee te surfen, ook op je laptop via de telefoon. Instellen is een eitje. En surfen op de telefoon. Dat kan natuurlijk ook.

Met de standaard browser van Sony gaat dat maar half. Het best, want vijf keer zo snel en verreweg het mooist surf je via Opera Mini. De nieuwe versie 4 biedt de meest veeleisende gebruiker alle opties en het is ook nog eens gratis en voor bijna alle telefoons beschikbaar. Zelfs Google ads ( de kleine tekstadvertenties van Google) verschijnen op de telefoon. Apple pocht dat de iPhone sites laat zien zoals ze er op je PC uitzien. Dat is inderdaad knap, en op het eerste gezicht indrukwekkend, maar ook uitermate onhandig: alles wordt heel klein en dan maar inzoomen en scrollen tot je een ons weegt. Opera Mini biedt die pc-look ook, (met CSS3 en javascript ondersteuning), maar veel handiger is de small screen rendering met de fit-to-width stand. Alles wordt leesbaar en je hebt maar 1 knop nodig om door de inhoud te scrollen.

Opera Mini is ongelooflijk snel, zelfs op een telefoon met alleen GPRS. Een bijkomend voordeel is de werking via een proxyserver die de grootte van een site vaak tot een vijfde van de oorspronkelijke omvang terugbrengt. Dat levert de aanzienlijke snelheidswinst op en niet onbelangrijk, het brengt ook de rekening van de provider voor dataverkeer tot een vijfde terug. Tel uit je winst.

De Apple ondersteunt geen UMTS. Wel Wifi, dat is ook mooi, maar alleen handig thuis of een andere plek met Wifi. De K800 heeft wel UMTS maar geen Wifi, wel kan je via bluetooth draadloos internetten. Dat gaat snel genoeg voor een telefoon. Wel is het bereik minder dan van Wifi.

Waar gaat het eigenlijk over, is dit een review, heeft Maanziek.nl soms een iPhone in handen gehad? Nee. Zijn we jaloers? Ook niet. Hebben we aandelen in Opera. Nee, dat vinden we gewoon al jaren de beste, gebruiksvriendelijke maar helaas ondergewaardeerde browser voor de PC. Zijn we soms bang dat de iPhone zo glad is dat ie gelijk uit onze handen glipt en in duizend stukjes uiteen spat. Nee hoor, dat gebeurt alleen met dromen, vast niet met producten van Apple. We praten hier over uitstraling en we laten van een veilige afstand ons licht schijnen over een maanzieke wereld. In onze ogen.

Een komkommer die pop-star wil zijn en een glitterjurkje heeft aangetrokken. Zou ze kunnen zingen?

De wereld van Apple is een wereld van life-style guru’s en de wannabe’s met veel geld. De Amerikaanse droom: ‘het is mijn eigen verdienste dat mijn wereld mooier dan de jouwe is‘. Come to your senses, de iPhone is glad. Geen knoppen mogen het uiterlijk verstoren, tenslotte is de merknaam er met veel poeha in gebeiteld. Much ado about Nothing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *