In het Oosten is de zon ondergegaan

Zoals de Duivel alle talen spreekt, klinkt in elk goede vaderlander ook het stemmetje van de landverrader. Daaruit spreekt geen wankelmoedigheid, maar wie het slechte niet verwerpt kan het goede niet omarmen. In wezen is de mens zo zoekend dat hij helemaal niet naar het goede kan handelen, maar slechts kan pogen het slechte te ontwijken.

Het slechte staat niet geschreven in de sterren, zit niet aangeboren in de genen, het is geen moreel oordeel; het slechte is het overschrijden van de grens.

Welke grens? De grens tussen jou en mij. De grens tussen geloven om te leven en leven om te geloven. De grens tussen leven en laten leven.

Niet eten niet om te werken, maar werken om te eten, en veel meer dan dat zou de mens ook niet moeten doen.

Laat ruimte voor de anderen, en dan bedoelen we, alles wat niet jezelf is en daarmee dus ook alles wat niet menselijk is.

De landverrader, de advocaat van de duivel fluistert Maanziek in dat de Russen eindelijk doen wat ze moeten doen, als ze de oorlog willen `winnen` en daarmee het gelijk van de overwinnaar kunnen gaan claimen.

Vanuit het oosten de tegenstander wegbombarderen met een overmacht aan raketten, granaten en bommen.

Het land kapot en leeg, meter voor meter, en met elke centimeter terreinwinst in het oosten wordt de grenspaal “Rusland” westelijk verplaatst.

De woorden van de Russen over het niet willen inzetten van tactische kernwapens in de speciale operatie in de Oekraïne zijn daarom weinig geruststellend.

Elke poging van de Oekraïne om verloren gebied terug te winnen, zal door de Russen worden gezien als een agressieve aanval op eigen grondgebied, en daarmee als een oorlogshandeling mogelijk gemaakt door wapens van de NATO, aangevuurd door oorlogszuchtige westerse leiders, wat dan wel de inzet van tactische kernwapens door Rusland zou rechtvaardigen.

Oorlog is oorlog. Hard tegen hard. Wie de vijand wil verslaan moet dat doen met militaire middelen. Wil je concessies dan moet je die afdwingen.

Wie vrede wil, moet geen oorlog beginnen. Wie de oorlog opgedrongen krijgt, dient de tegenstander te verslaan of een tijdelijke nederlaag te aanvaarden.

Gelukkig vecht Nemesis mee. Verwacht op korte termijn geen wonderen van haar, maar op lange termijn is ze onverslaanbaar.

Somber makend wellicht, maar wie goed nadenkt weet dat een ander verloop van de strijd niet mogelijk is.

Het toont geen zwakte, maar komt voort uit kwetsbaarheid, en slechts in ongemoeide kwetsbaarheid kan vrijheid gedijen.

De wezenlijke zwakte, de menselijke zwakte, zit in elk vertoon van grensoverschrijdend gedrag, sublimerend in agressief militair wapengekletter.

Dat de Russische soldaten geen oorlog voeren en geen oorlogsmisdaden  begaan, is een leugen. De Russische ambassadeur in Engeland ontkent ze dan ook niet, maar geeft aan dat de misdaden in de Russische kijk niet als zodanig worden gezien:

“In our view it is a fabrication. It is used just to interrupt negotiations,”

Ieder zijn gelijk. Het gelijk van de sterkste klinkt het hardst. De kijk van de machthebber regeert.

Jaren geleden is in Rusland de grens overschreden door de onafhankelijk pers de nek om te draaien. Afgepakt, verjaagd, verboden, vermoord.

Dus nu regeert de leugen van het eigen gelijk, en wordt diefstal, uitbuiting, verkrachting en verraad van het eigen land verkocht als patriottisme.

Met het verstommen van het weerwoord is de waarneming van de werkelijkheid verminkt, de waarheid gemanipuleerd, het essentiële geknecht en het zuivere vermoord. De grens is verlegd tot over de ander heen.

De grot van Plato is gedigitaliseerd, en de machthebbers bepalen welke  beeldbewerking er plaatsvindt. Hun kijk wordt de wereld opgelegd.

Zo is alle beschouwing vervormd, zo kan het slechte als het goede worden opgedrongen. De kijker heeft geen keus.

In het Westen vindt de manipulatie op een iets andere manier plaats, luister naar de rechts-populistisch geluiden:  Trumps ‘fake-news‘ of Baudets afkeer van de publieke omroep en de gevestigde media.

Met grote waarschijnlijkheid, zonder dat de betrokkenen het misschien weten, ingestoken en uitvergroot door totalitaire, lees Russische en Chinese, invloeden. Verdeel en heers over de grenzen heen.

De landverrader in ons heeft een oorlog nodig, anders klinkt hij niet.

Historisch gezien kwam de waarheid altijd aan het licht. Sobibór bestaat, al konden we het direct na de Tweede Wereldoorlog met onze ogen niet meer zien.

De moderne machthebber doet dan ook niet langer krampachtig moeite om de eigen wandaden verborgen te houden, men begraaft het geheel simpelweg onder een karrenvracht van onzin en verdraaide feiten met hier en daar een vleugje oprechtheid.

Trump wekt soms een directere indruk te maken als men hem op de man af iets vraagt, dan veel Europese leiders. Dat kan kloppen en de verklaring is eenvoudig. Donald Trump kan zijn mond niet voorbij praten, hij praat zijn leven lang de waarheid al voorbij.

De leugen is verleidelijker dan de waarheid. Kwestie van vraag en aanbod. Kwestie van verlangen. Van afgunst. De geconstrueerde verpakking om vorm boven inhoud te willen stellen. De wedloop, de concurrentiestrijd. Exploitatie van de emotie, die de leugen een stuk sneller omarmt dan de waarheid, de haastige mens die geilt op de verpakking en afknapt op de inhoud. Religie is het eeuwenoude bewijs.

De commercie en de sociale media voorop hebben in loop der jaren het internet, en daarmee de belangrijkste informatievoorziening omgevormd tot een beheersbare markt om de emotie doelgericht te exploiteren. De gebruiker krijgt `gratis` informatie in ruil voor informatie over diens digitaal reilen en zeilen. Het mes snijdt zo aan twee kanten. Exploitatie van de gebruiker maakt namelijk op de maat gesneden manipulatie mogelijk.

Met als ongewenste uitkomst dat de gebruiker overspoeld wordt met informatie, en de vergelijking met hersenspoelen zeker in totalitaire landen als Noord-Korea, China en Rusland makkelijk gemaakt kan worden.

Deze grens zijn we allen met open ogen overgegaan.

Nu huilen we krokodillentranen over het verleden, over de grote oorlogen, over slavernij, over antisemitisme, over uitbuiting, over gedwongen volksverhuizingen, over kolonialisme.

Natuurlijk, die grenzen gingen we over.

Maar nu mompelen we sorry over het verleden, alsof onze voorouders tot op het bot verdwaasd en immoreel waren, en overschrijden we andere grenzen.

Waarom TikTok voor onze kinderen? Wat willen de chinezen nog meer, dan we ze nu geven op een presenteerblaadje.

We waarderen kwantiteit boven kwaliteit. Waarom? Omdat computers makkelijker tellen dan waarderen. Omdat een kopiëren makkelijker is dan bedenken. Omdat we denken dat meer beter is dan minder.

We nemen meer dan dat we laten.

En net als de Russen geven we straks met moeite terug wat we ten onrechte in bezit hebben gekregen.

Het niet-niet, de non-dualiteit, er is geen wezenlijk goed of slecht, er zijn slechts grenzen, niet altijd aanwijsbaar, maar wel te eerbiedigen.

Zoals het recht van de één eindigt waar het recht van de ander begint, zo eindigt de ene god waar de andere god begint. Zo zie je dat het altijd maar om grenzen gaat, ook als het de godsdienstvrijheid van de één betreft de grens van de ander eenvoudig wordt overschreden.

Grensoverschrijdend gedrag, seks is per definitie een grensoverschrijdende activiteit, oorlog, ruimtevaart natuurlijk ook, God is dan optimistisch gezien een asymptotische overschrijding, maar kerstening of islamisering een flagrante schending – en naar Maanziek bescheiden mening maakt de gehele mensheid zich zelfs al millennia schuldig aan ongewenst grensoverschrijdend gedrag door haar ongebreidelde populatieaanwas.

Ook hier lijkt de mens kwantiteit boven kwaliteit te stellen.

Vrijheid hebben is vrijheid gunnen.

Vroeger was vrijheid de ruimte benutten.

Maar de wereld was nooit leeg, de mensen vonden het leeg. En hadden honger, niet alleen naar eten, maar honger naar meer.

Met de kennis van nu is vrijheid ruimte aanschouwen en niet exploiteren.

De moderne vrijheid is laten, en niet teveel doen.

Meer mensen is meer dieren in gevangenschap

Meer mensen is minder dieren in het wild.

Misschien minder mensen?

Gaan we minder grenzen over. Laat het ongemoeide ongemoeid. Gun het vrijheid, laat het leven.

Rusland is best leeg, zeker in het Oosten, maar er woont één gek teveel, die een idiote grensoverschrijdende oorlog is gestart, en koning van een hels donkere gevangenis wil zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *