De cookiemuur wordt verhoogd, verbreed en versterkt; we krijgen de appmuur

Het antwoord van het bedrijfsleven op onwelgevallig wetgeving is ontwijking, ontduiking, en een manisch zoeken naar mazen in het net. Daarvoor kan je gewoon een duurbetaalde kracht inhuren, want de opbrengsten overstijgen heus het salaris van een enkeling.

De cookiemuur vinden bedrijven niet fijn, ze willen namelijk vrienden met u en andere klanten zijn, goed beschouwd vrienden van uw data zijn, en daarvoor zijn cookies een een technologische lekkernij, want daarmee krijgen ze hier toegang tot uw data, maar de slagroomtaart onder de cookies is een app op uw telefoon.

De telefoon draagt u namelijk in uw zak als een onafscheidelijke vrind. Het apparaat weet waar u bent, of bent geweest, wie uw vrienden zijn, waar u uw vrienden heeft ontmoet, waar u slaapt, en waar u  werkt, ook weet de telefoon hoe u stem klinkt, of u veel spelfouten typt, hoe lang u belt, en wat u allemaal op internet zoekt.

Dat klinkt allemaal vergezocht, maar lees de voorwaarden van de apps er maar eens op na, het verzamelen kan en mag allemaal. Voor een beter belgenot, of zoiets.

Grote kans dat een ondergemiddeld slim algoritme met de hierboven beschreven data weet of u zwanger bent, of juist kanker hebt, of hoe groot het gezelschap was dat thuis bij u de verjaardag vierde.

Daarvoor is geen hogere wiskunde nodig, alleen veel data.

Verschillende bedrijven, sommigen onder het mom van veiligheid verplichten nu een app voor het afnemen van hun diensten.

De KNAB bank, de internet bank, verkleint het internet zelfs tot de twee grote techbedrijven Google en Apple.

Wie daar geen klant is kan fluiten naar zijn centen, of in ieder geval naar een andere bank overstappen.

Voor de veiligheid zegt de bank, en voor het gemak, alsof je als kleine Oost-Europeaan altijd voor Poetin of Loekasjenko wil kiezen. Voor de veiligheid en stabiliteit, zo heersen dictators ook, wat is dan ook al weer het verschil tussen een dictator en een monopolist?

Om beide kan je niet heen. En beide zijn slecht, want misbruiken hun macht en staan welvaart in de weg. En je hoeft niet te kiezen, dat doen zij voor jou.

Dat het internet een platform onafhankelijke techniek is, dat hebben we eerst Microsoft moeten vertellen, Google weet het heus wel, maar als het bedrijfsleven liever lui dan moe is, en de dienstverlening van een dictator wel makkelijk vindt, dan zijn de rapen gaar.

En u weet toch nog wel: de cookie is een sober kaakje in vergelijking met de app.

Dit zijn de voorwaarden die je moet accepteren als je de Google Zoek App op je telefoon installeert.

Let wel deze App is voor-geïnstalleerd, dus dit scherm zie je dus niet, want al bij de aankoop van telefoon heb je met de installatie ingestemd, en ga je alleen in algemene zin akkoord als je het ding in gebruik neemt.

Grote Google graaien

De KNAB bank vindt het makkelijker dat u bankiert met een verplichte Google  of Apple account. Anders kan je niet meer bankieren bij KNAB.

Niks daarover in de acceptatiecriteria van de bank. Dit soort verplichtingen worden in het halfschemer onder het mom van gebruiksgemak doorgevoerd.

En oh, wat vindt Google dit soort dingen fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *