Op zoek naar de innerlijke monnik

Hoe gaan je om met jezelf, en alléén jezelf, in een kleine ruimte.

Geen radio weinig TV, alleen het Journaal, Nieuwsuur, soms een stukje EenVandaag, tijdens het eten(koken). De wereld draait door zonder publiek bevalt prima.

Op1 blijft sowieso uit.

Wie wil slapen zoekt verstrooiing en ontspanning, geen bevestiging.

Geen TV

tv-abonnement was hier sinds 2004 al niet meer. FTA-ether en internet (npostart) is genoeg.

matig smartphone gebruik

Wel een moderne smartphone, maar nauwelijks apps. Gebruik de internet site. Sommige apps die ik gebruik heb ik zelf geschreven. Verder Open source apps. Transparant. Laat zien wat je doet. Die automatische koppeling tussen hardware en software is mij een gruwel. We kijken met afschuw naar de situatie in China, waar de telefoon het nieuwe paspoort is, met continue dataverbinding.

Big Brother is daar een feit. Het is niet veel anders hier.

Alleen weet niet de overheid, maar weten de Amerikaanse techbedrijven alles over ons.

Vandaar wordt op bij Maanziek al jaren Android AOSP gebruikt, de open source Android variant zonder de  proprietary Google services. Koop je een telefoon, moet je dus eerst alles eraf flikkeren.  En dan werken de bankierapps niet meer.

Je vraagt je echt af waarom het Nederlandse bedrijfsleven zo graag de marktpositie van de grootste bedrijven wil versterken. Hoezo concurrentie? Voordeel, meer privacy, veel langere updates dan de reguliere Android versies.

Nadeel, tegenwerking van fabrikanten, en zoals gezegd zelfs de applicaties van nutsbedrijven doen het niet zonder Google of Apple (gvdrd!!!?!?!?!). Wat nou concurrentie.

Niet teveel prikkels
  • alleen klassieke muziek, nauwelijks versterkte muziek. Dat geschreeuw om aandacht is een ratrace zonder eind. Het hoeft niet altijd harder en meer. Reinbert de Leeuw speelt hier meer Satie dan hij ooit eerder gedaan heeft. Hoezo dood.
  • geen sociale media, dwz in ieder geval geen PUSH berichten.
    Laat me met rust als ik iets wil weten, kan ik het opzoeken. Of er nu 800 of 1000 doden zijn te betreuren in Italië, volgens mij is het beter als we hier de rust en afstand te bewaren om dat hier te voorkomen. Uiteindelijk helpen we daar de Italianen het meest mee, door hier het hoofd koel te houden. Niet met het doortweeten van mortaliteitscijfers. Push is ook een soort tracking. Men meet direct wie en hoe snel iemand het bekijkt. Dat is van belang voor de marketeers, en schadelijk voor de rest van de samenleving.
  • Sociale media heeft een zeer slechte kant, het is meedogenloze handel in privacy en emotie. Het lijkt gratis maar de maatschappij betaalt een hoge prijs.
  • Communicatie tussen mensen is prima, maar het aanzetten tot nutteloze vormen daarvan en het belonen van degene die het hardste schreeuwt is door en door slecht.
  • Omdat sociale media handelt in persoonsgegevens, in gedrag, al je teksten, foto’s en videos tot in de eeuwigheid analyseert en opslaat. De interface van sociale media met opzet aanzet tot snelle reacties, en tot nog meer reacties. Wie niet reageert krijgt een rommelige interface, je ruimt op door te reageren. Duivels, maar zakelijk slim, want al het verkeer is handelswaar.
  • Onbeperkt dataverkeer is merkwaardig. Waarom heeft dat verbruik niet een prijs zoals water en stroom. Dat voorkomt toch verspilling en misbruik. Alsof er geen congestie is op internet. Kortom BTW  op MB’s genereert inkomen voor de overheid, waarom die zwarthandel in persoonsgegevens gedogen.

dit is een onbedoelde rant geworden, de laatste vijf punten. Een wanhopige schreeuw uit het verst van de Maan: zie het dan voor het te laat is.

Rituelen
  • Kook zelf, schil aardappelen, doe de afwas met de hand. Die rituelen bieden houvast.
  • Ruim op, schilder de kamer en het plafond.
activiteit

Ren voor dag en dauw door de parken. Zet een hometrainer op het balkon.

Rust

Laat mensen met rust. Zoek zelf de rust. Ga op zoek naar de monnik in jezelf. Geniet van de stilte, van de vogeltjes die fluiten buiten op het balkon. Zet gedachten op papier. Hark de tuin aan.

Is het een illusie of komen de zangvogels inderdaad meer de stad in om ons te troosten?

Of is dat hoop?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *