De grote jagers

Wat zullen ze blij zijn met de eerste warme lentedag, de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Degenen die het overleefd hebben dan. Want de helft heeft het loodje moeten leggen, door de strenge winter en dientengevolge het voedselgebrek, of letterlijk door lood. De meeste zijn afgeschoten. Soort euthanasie zonder vrije wil.

Gras groeit niet in de winter, en als je met teveel graseters bent op een klein oppervlak, dan is er niet voldoende. En dan ga je dood. “Heel natuurlijk”, zegt Staatsbosbeheer.

“Schande en wanbeleid”, zeggen de natuurliefhebbers die uit dierenliefde balen hooi over de afrastering gooien in het holst van de nacht.

Tsja denkt Maanziek, wat is dat nu weer, is het een natuurgebied, of is het een dierentuin, dan wel een ruim uitgevallen safaripark?

In het eerste geval geef je Staatsbosbeheer gelijk, in het tweede geval, dan is het natuurlijk schandalig om je dieren te weinig eten te geven.

Toch zou Maanziek ook graag cijfers zien over de kleine knagers. Hoe zijn die de winter doorgekomen? En sterft bij een strenge winter ook niet de helft van de ijsvogels? Moeten we die niet wat sardientjes brengen in de winter. Of al dat andere grut. Of is aandacht niet nodig, omdat die te klein of te lelijk zijn en het dus niet zo goed doen op de sociale media.

Misschien kan de grote jager redding brengen. De grote boze wolf die bij zijn terugkeer lief en onschuldig is geworden.

Zet de wolf uit op de vlakte. Nog wat spektakel als we langs tsjokken in de trein. De zeearend woont er al, misschien dat de lammergier dan ook wel bij ons komt wonen, met al die door de wolf aangevreten kadavers.

Op de een of andere manier denken we altijd dat het goed is als er meer dieren door Nederland lopen en vliegen.

Wie een reiger een kikker ziet eten, ziet iets gruwelijks. Die arme kikker wordt wel tien minuten gemarteld, geschut, gepikt, gespoeld, ondergedompeld, even losgelaten en dan weer onverbiddelijk gespietst. En pas dan wordt de kikker doorgeslikt, bijna levend nog.

Dat is de natuur. Het is helemaal geen groot aangenaam park buiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *