De krokodillentranen van Microsoft

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Het is opvallend om Microsoft in de rol van underdog te zien uithalen naar grote broer Google. En dan wel op het gebied van de privacy. Waarom? Omdat Microsoft zelf debet is aan tamelijk veel onverkwikkelijke situaties op het gebied van veiligheid, privacy en respect voor andersdenkenden/concurrenten.

Ooit leek het Microsoft een goed idee om van e-mails programma’s te maken die je kan runnen. Wie nog steeds denkt dat door het bekijken/openen/preview van een mail je besmet kan raken door een virus. bedankt Microsoft. Ook leek het Microsoft een goed idee om het internet te verrijken met technologieën die alleen door Microsoft software kan worden ondersteund. Activex is een ramp gebleken voor de veiligheid en ook een rem geweest op internet ontwikkelingen, bedrijven die niet van Internet Explorer 6 af kunnen omdat dan hun intranet niet meer werkt,

Om nog maar eens tot het drammerige toe te herhalen. Misbruik van marktmacht door door het dominante Microsoft heeft de wereld meer gekost dan de bankencrisis.

Dat belangrijke feit terzijde.

De licentie van Microsoft Windows – op de een of andere manier raden alle hardware fabrikanten in Nederland aan Windows 7 te gebruiken. Waarom dat is begrijpt niemand, het is niet in het belang van de klant om 100 euro te betalen voor een systeem dat minder kan dan een Linux installatie van 0 euro, wat ook niemand begrijpt is dat als je een nieuwe computer koopt in Nederland je altijd Windows er bij moet kopen, omdat dan vervolgens in prullenbak te gooien om Linux te kunnen draaien, het is wel in het belang van Microsoft om bij elke computer voorgeïnstalleerd Windows te verkopen, en het is ook in het belang van hardwarefabrikanten als ze daar voor betaald worden, daarvan is dus de consument de pineut, maar ook dat belangrijke feit terzijde – stelt klip en klaar:

Gebruik van gegevens. Microsoft is gerechtigd de computergegevens, accelerator-informatie, zoeksuggesties, foutrapporten en rapporten inzake Schadelijke software te gebruiken ter verbetering van haar software en services. Deze informatie wordt mogelijk ook gedeeld met anderen, zoals leveranciers van hardware en software. Zij kunnen de informatie gebruiken om de werking van hun producten in combinatie met Microsoft-software te verbeteren.

Met andere woorden iedereen die Windows gebruikt, wordt al `afgeluisterd` en `getracked` door Microsoft.

Maanziek.nl kan zich inderdaad voorstellen dat die gegevens voor Microsoft een stuk meer waard zijn als Microsoft daar het alleenrecht op heeft.

Voor de rest is de privacy natuurlijk bij Microsoft in goed handen, dit is toch een geruststellende mededeling:

Microsoft gebruikt deze gegevens [bij de validatie verzonden persoonlijke gegevens als IP-adres] niet om u te identificeren of om contact met u op te nemen.

Een stukje verder:

Tevens kan het zijn dat u een herinnering krijgt dat u een exemplaar van de software met de juiste licentie dient te verkrijgen;

Nee, het is heel geruststellend om te weten dat Microsoft geen contact met je opneemt, als ze je aan iets herinneren.

Heel geruststellend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *