Waarom is het bellen naar bedrijven 1000% duurder geworden in 20 jaar tijd

De combinatie van technische vooruitgang en het omarmen van een product door het grote publiek, zorgt in het algemeen voor dalende prijzen. Die vlieger gaat deels op voor de telefonie, we kunnen skypen naar de andere kant van de wereld en dat kost niets. Vast-bellen is ook niet zo duur, vaak kan je onbeperkt bellen voor een vast bedrag, de tarieven voor mobiel bellen zijn veranderlijker dan het weer, maar een belbundel biedt enig overzicht. Bellen naar bedrijven is daarentegen ontzettend duur.

Want bedrijven hebben tegenwoordig geen normaal telefoonnummer meer, ze hebben een 0900 nummer dat extra betaald moet worden.

Wat is een 0900 nummer. Een nummer dat buiten je belbundel valt.

De overheid moet hiertegen optreden. Het bedrijfsleven is liever rijk dan moe. Sales is gratis en support kost geld. Dat werkt een crisis in de hand. Het moet andersom. Of als de support niet gratis is, dan mag de sales het ook niet zijn. Sterker nog: sta voor wat je verkoopt. Mensen zeuren als het niet goed is.

Bedrijven dienen laagdrempelig bereikbaar te zijn voor klachten en vragen van hun afnemers. Dus gewoon een e-mailadres, zoals de wet voorschrijft, en een telefoonnummer tegen gangbare tarieven, dus niet 1000% duurder dan je oma bellen, en geen economische prikkel om onbereikbaar te zijn en een bandje tegen betaling te laten af spelen. Ze moeten juist een prikkel hebben om klanten tevreden te stellen, dus de lasten te dragen van ontevreden klanten.

Waarom hebben telecommunicatiebedrijven een helpdesk-nummer dat niet binnen hun eigen bundel valt. Om je dubbel te naaien? Je hebt een klacht over hun dienstverlening, of het werkt niet en dan moet je ze gaan betalen om het duidelijk te mogen maken.

Hoe doe je dat als regering? De wetgever dient om het handelsverkeer in goede banen te leiden en de transparantie van de markten te vergroten, het volgende verplicht te stellen.

  1. elk bedrijf een normaal telefoonnummer of een 0900 nummer dat maximaal 10 cent per gesprek en niet per minuut kost, als je een bedrijf hebt dien je nu eenmaal bereikbaar te zijn, en je moet staan voor wat je verkoopt.
  2. elk bedrijf een e-mailadres, (Dat staat al in de wet, maar dat lappen de meeste bedrijven aan hun laars.)
  3. alle betaalde nummers in de belbundel, gaat de bundel gewoon sneller op, (een telecombedrijf is tegenwoordig toch een soort nutsbedrijf, want communicatie via internet is een fundamenteel mensenrecht geworden.)

Zo ingewikkeld is het allemaal niet, iedere klant heeft een klantnummer, dus ook al een e-mailadres, namelijk klantnummer@bedrijf.nl. Stop daarin nog een encryptie-sleutel, of een unieke identificatie en hupsa: snel en direct communiceren.

Waarom die barrière van 0900 nummers, in de wacht staan, webformulieren, eindeloze FAQ lijsten, doorklik vensters en virtuele assistenten.

Een oude PTT tik duurde in het verleden een paar minuten tot onbeperkt, en je werd veel sneller geholpen door een bedrijf. Of het nummer was in gesprek, maar dan betaalde je ook niets. Nu betaal je al voor een bandje en een langdradig keuzemenu al gauw een paar euro, en dat is vaak 10% boevnop het oorspronkelijk aankoopbedrag.

Tele2 maakt het helemaal bont. Hun telefoonnummer kost 10 cent per minuut. Als je dus 15 minuten belt zou je 15 x 10 cent = 1,50 kwijt zijn.

Nee hoor, Tele2 berekent gewoon €4,49 voor 15 minuten en 17 seconden de helpdesk bellen, die 10 cent per minuut kost.

09002411602 28-07-11 16:45:20 00:15:17 4.49

Klantenservice Consumenten 0900-2411602 (€ 0,10 p/m)

Oplichters!

Het is toch absurd dat een brief met een postzegel thans de goedkoopste wijze is om met het bedrijfsleven te communiceren?

Godverdomme Rutte en consorten, blijf bij de les, let op het bedrijfsleven en het functioneren van de economie, in plaats van limburgs sprekende jongens naar Verwegistan te deporteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *