Waarom kiest de publieke omroep voor een proprietary standard van Microsoft?

Is de publieke overheid nog wel publiek?

Not supported

Je bent Linux gebruiker en je surft naar een website van de publieke omroep om een programma te bekijken, je krijgt een button voor een nieuwe plugin en, je klikt en:
Microsoft Silverlight may not be supported on your computer’s hardware or operating system.

Waarom gaat de publieke omroep met Microsoft in zee en ontwikkelt het internetpagina’s op basis van een proprietary standaard?

Silverlight is een concurrerende Microsoft techniek van het bekendere Adobe Flash. Er is een Linux variant van Silverlight, omineus Moonlight genoemd, maar alleen Firefox wordt ondersteund in de Linux variant en de Moonlight is pas bij versie twee, terwijl in Windows versie vier al in beta is. Ach ja, zo krijg je concurrenten wel weg, reduceer ze eerst tot één.

Het lijkt ons een verkeerde keuze om belastinggeld uit te geven aan een bedrijf dat stelselmatig haar monopolie heeft misbruikt, concurrenten van de markt duwt en een minachting toont voor de Europese wetten en het is helemaal een slecht keuze om te kiezen voor een gesloten standaard. De meeste technieken voor video zijn proprietary, maar er zijn ook vrije standaarden, zoals Vorbis. Helemaal gangbaar zijn deze nog niet, maar het komt eraan.

Het is uiteraard in strijd met de webrichtlijnen van de overheid voor internet sites, dat stelt dat open standaarden dienen te worden gebruikt,op z’n minst als alternatief.

Overheden en bedrijven staan voor de uitdaging hun websites zó te bouwen dat ze zowel voor mensen als voor browsers en zoekmachines optimaal toegankelijk zijn. De Webrichtlijnen helpen daarbij.

Tsja, optimaal toegankelijk en not-supported. Dat vloekt.

De overheid kan beter de pogingen steunen om een vrije open standaard te creëren voor audio en video op het internet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *