Met z’n tweeën een spelletje spelen op je nieuwe Windows 7 computer: het mag niet!

Het moet niet gekker worden, maar het gebeurt natuurlijk wel. Daarom draait de aarde rondjes en is Bill Gates een rijk man.

Wie Microsoft Windows gebruikt, loopt tegen gekke dingen aan. Nee, wie een laptop in een winkel koopt, loopt tegen gekke dingen aan. Of je wil of niet, je krijgt er meestal Windows bij. Een laptop zonder Windows kopen, en ook niet van het merk Apple, ik weet niet waar het kan in Nederland.

Windows

Wat voor gekke dingen: Ten eerste claimt Microsoft dat je Windows helemaal niet koopt, maar slechts in licentie neemt (huurt). Vervolgens claimt de licentie dat het geen overeenkomst met Microsoft betreft, maar een overeenkomst met de leverancier of fabrikant. Vervolgens zegt de licentie dat als je de software gebruikt het wel degelijk een overeenkomst met Microsoft betreft, namelijk als de software zichzelf valideert en update. En het allerleukste is natuurlijk dat de licentievoorwaarden stellen, dat je rechten worden beperkt als je de voorwaarden NIET accepteert. Hoe je iets overeenkomt, als je het niet overeenkomt weet ik niet, maar Microsoft kan het.

Huh?

Nog wat details.

Je mag niet samen een spelletje spelen op je net aangeschafte computer met Windows 7 Home Premium.

LICENTIEVOORWAARDEN VOOR MICROSOFT-SOFTWARE WINDOWS 7 HOME PREMIUM:

http://download.microsoft.com/Documents/UseTerms/Windows%207_Home%20Premium_Dutch_2971741b-9074-4fb5-8fa4-199b5dab4adc.pdf

c. Aantal gebruikers. Behalve voor zover anders bepaald in deze licentievoorwaarden mag u de software slechts door één gebruiker tegelijk op de gelicentieerde computer worden gebruikt.

Afgezien van krom Nederlands is de strekking duidelijk. De licentievoorwaarden spreken nog eenmaal over gebruikers in het kopje Aanvullende Licentievereisten en/of gebruiksrechten, maar dan in onbegrijpelijke zin:

a. Multiplexing. Als u hardware of software gebruikt voor de volgende doeleinden:
· het bij elkaar brengen van verbindingen, of
· het verminderen van het aantal apparaten of gebruikers dat rechtstreeks toegang heeft tot de software of dat de software gebruikt (soms ook wel “multiplexing” of “pooling” genoemd), hebt u nog steeds hetzelfde aantal licenties nodig.

Daarnaast mag je geen fototoestel, of joystick op je Windows 7 computer aansluiten:

e. Apparaatverbindingen. U mag maximaal 20 andere apparaten toegang geven tot de software die op de gelicentieerde computer is geïnstalleerd, uitsluitend voor het gebruik van File Services, Print Services, Internet Information Services en Internet Connection Sharing en Telephony Services.

Wellicht kan Microsoft voor de rechter betogen, dat een fototoestel gebruikt maakt van File Services, maar bij een joystick lijkt me dat moeilijk. En een apparaatverbinding, wat is dat? Maanziek.nl ziet het als een verbinding tussen twee apparaten. Toen ik een tijd terug mijn opa de Commodore 64 demonstreerde vroeg hij, terwijl hij naar de joystick wees: ‘Wat is dat voor apparaat, het lijkt wel een strijkijzer’ .

Apparaat: `samengesteld werktuig dat dient als hulpmiddel bij bepaalde handelingen of werkingen`. Daaraan lijkt volgens Maanziek.nl een joystick te voldoen.

Deze is ook mooi:

Microsoft gebruikt deze gegevens [bij de validatie verzonden persoonlijke gegevens als IP-adres] niet om u te identificeren of om contact met u op te nemen.

Een stukje verder:

Tevens kan het zijn dat u
· een herinnering krijgt dat u een exemplaar van de software met de juiste licentie dient te verkrijgen;

Hoe je iemand een herinnering kan sturen zonder contact op te nemen weet ik niet, een computer is een communicatiemiddel en een boodschap aan de gebruiker van een computer lijkt me contact.

Ook moet je Microsoft verplicht toestemming geven om persoonlijke gegevens aan derde partijen te verstrekken/verkopen. Als je Windows gebruikt, het kan zomaar zijn dat al de onderwerpen die je opzoekt op internet door Microsoft worden verstrekt aan eh… de rest van de wereld. Zoekwoorden zijn simpel te herleiden uit zoeksuggesties, accelerator-informatie geeft ook allerlei persoonlijke informatie over wat je zoekt, foutrapporten en Schadelijke software geven inzicht in welke programma’s je gebruikt.

b. Gebruik van gegevens. Microsoft is gerechtigd de computergegevens, accelerator-informatie, zoeksuggesties, foutrapporten en rapporten inzake Schadelijke software te gebruiken ter verbetering van haar software en services. Deze informatie wordt mogelijk ook gedeeld met anderen, zoals leveranciers van hardware en software. Zij kunnen de informatie gebruiken om de werking van hun producten in combinatie met Microsoft-software te verbeteren.

Benieuwd wat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) daarvan vindt. We houden u op de hoogte.

De NMA heeft ooit onderzocht of er sprake is van koppelverkoop bij het computers met het Windows besturingssysteem. Men concludeerde dat dit niet het geval was: geen enkele hardwarefabrikant heeft namelijk een marktaandeel van boven de 50%. Dat onderzoek kan natuurlijk de prullenbak in, de opzet is helemaal fout. Windows heeft wel een marktaandeel van boven de 50%, je gaat in de praktijk een deal met Microsoft aan (licentie) terwijl de deal met de hardwarefabrikant in wezen ondergeschikt is. Windows is dus het koppelend product en de hardware is het gekoppelde product. Microsoft heeft een economische machtspositie en bewerkstellig een monopolie op hardware. De hardware is niet te koop zonder de licentie. Acer geeft toe een contract met Microsoft te hebben om alleen Microsoft OEM licenties op hun systemen te verkopen. Dat contract wordt zichtbaar op elke Acer site: Acer adviseert Windows 7

Juridisch gezien heb je als consument een overeenkomst met de winkelier, daarnaast ga je een overeenkomst met Microsoft aan als je Windows gaat gebruiken. Met de fabrikant heb je eigenlijk niets te maken. Als je PC stuk is ga je terug naar de winkel. Een fabrieksgarantie kun je aangaan als je dat wilt, door de aankoop te registreren bij de fabrikant, dat kan iets extra’s opleveren, maar het is juridisch geen voorwaarde voor garantie.

Mag Microsoft van Maanziek.nl dan geen OEM licenties verkopen. Jawel, als het marktaandeel van Windows onder de 50% is.

Wat is er tegen om een computer te kopen die 50 tot 200 euro goedkoper is?

En dan een Operating System (OS) naar keuze downloaden op een USB stick (desgewenst tegen betaling in het geval van Windows). Dat ding in je computer stoppen (Bij Windows ben je gelimiteerd tot 20 verschillende usb sticks, dus pas op) en opstarten. De NMA heeft in haar onderzoek geconcludeerd dat een meegeïnstalleerd OS in het belang van de consument is. Maanziek.nl betwijfelt dat, je bent zomaar een half uur tot een uur bezig voor dat de computer gebruiksklaar is, je mag maar 1 reservekopie maken, en dat moet op een gebrande DVD die niet bijgeleverd wordt, en je betaalt 20-40% meer voor je PC.

Daarnaast is de nieuwe PC een reclamefolder, er staan zoveel evaluatieversies van programma’s op dat je langer bezig bent om die ongewenste `bloatware` te verwijderen dan een nieuw besturingssysteem te installeren. Dat verwijderen is moeilijker, inclusief het opschonen van het register, dan het installeren van een nieuw besturingssysteem.

Tot slot is de aankoop van een computer een onnodige ingewikkelde en mogelijk buitenwettelijke constructie van koop (hardware) en huur (software). Het zijn twee overeenkomsten, met verschillende partijen, die zijn juridisch gescheiden en ze moeten ook economisch gescheiden worden. Maak het transparant. Dat lijkt Maanziek.nl een goed voornemen voor 2010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *