`Microsoft dumpt software`

Het hoort bij misbruik van economische machtspositie: dumpen van producten.

Microsoft weet zelfs producten te verkopen aan consumenten die het niet willen hebben.

Wie een PC (afgezien van Apple’s) koopt in Nederland is zo ongeveer verplicht een computer met Windows te kopen. PC’s met het Linux operating systeem, of PC’s zonder operatingsysteem zijn in de praktijk simpelweg nauwelijks te koop.

Maanziek.nl zou graag de reactie van kopers zien als ze mogen kiezen tussen twee demo-modellen, één systeem met Windows XP en wat evaluatie versies voor Antivirus, Media-players, Firewall en Word, of een versie met Linux, compleet met volledig Open Office pakket, verschillende browers, skype, desktop-publishing, mediaplayers en allerlei andere volwaardige toepassingen, die voor zowel huis-tuin-en-keuken gebruik, als bedrijven meer dan voldoende is. De versie met XP zou 80 euro duurder moeten zijn, op een computer van 400 euro toch 20%. Als je dan nog gaat betalen voor als die evalutaie versies ben je nog eens een paar honderd euro extra kwijt, dan wordt de versie met Windows gauw twee keer zo duur.

Wie wel een computer wil, maar geen Windows (naar mijn idee eigenlijk bijna iedereen, want wie koopt iets voor 90 euro wat hij om om de hoek gratis kan krijgen), kan in een winkel dus niet terecht.

Koppelverkoop zou je zeggen, maar er is een glibberige uitweg. Je moet weliswaar Windows kopen, maar vervolgens kan je de aangeboden gebruikerslicentie weigeren en dan heb je recht op teruggave van het aankoopbedrag.

Dat is niet makkelijk, maar het kan. Een eigenaar van een nieuwe computer heeft dat gedaan en krijgt 7 euro terug. (Comment nr 6)

Microsoft verkoopt zijn operating system Windows XP voor 7 euro!

Maar Microsoft verkoopt zijn operating system Windows XP ook voor 90 euro!

Da’s slim; je verkoopt je product aan iemand die het wil hebben voor 90 euro en aan iemand die het niet wil hebben voor 7 euro.

Of zit het systeem nog gemener in elkaar? Betaalt de consument soms 90 euro en krijgt ie maar 7 euro terug als ie het produkt niet wil? Dat kan verklaren waarom fabrikanten Windows adviseren en winkeliers alleen PC’s met Windows voorgeïnstalleerd verkopen. Van die verdiende 83 euro krijgen de fabrikanten en de winkelier vast een deel.

Kortom het systeem van prijsdiscriminatie zit zo onoverzichtelijk in elkaar dat niemand het meer weet. Stofwolk-strategie zouden de verkopers van Winstversnellers en Woekerpolissen dat noemen. Die liepen uiteindelijk tegen de lamp.

Het lijkt Maanziek.nl misbruik van economische machtspositie, misleiding, wegdrukken van concurrenten en prijsdumping.

Maanziek.nl zou best grootschalig Windows XP voor 7 euro willen kopen, en dan voor 15 euro verkopen op de markt. Dat mag met sinaasappels, fototoestellen en boeken. Waarom mag dat eigenlijk niet met software?

Waarom mag ik software niet verkopen als ik er geen gebruik meer van maak? Ik mag toch ook een boek verkopen, zelfs als ik de tekst uit mijn hoofd heb geleerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *